Opinie

Poincaré en chaos

Een hotelkamer van het Amsterdamse Ambassadehotel met daarin een briljant wiskundige wordt opgeblazen. Wie wilde hem vermoorden? En wat had hij ontdekt dat belangrijk genoeg was om ervoor te doden? Interpol-inspecteur Henri Poincaré gaat op onderzoek uit in ‘Een en al chaos’.


Op zoek naar de moordenaar reist Poincaré de wereld over. Ondertussen pleegt een religieuze sekte aanslagen om het einde der tijden te bespoedigen, organiseren anti-globalisten rellen en bedreigt een Servische oorlogsmisdadiger Poincaré en zijn familie. Chaos dus.



Chaostheorie is – niet geheel toevallig – het onderwerp waar de vermoorde wiskundige aan werkte. Poincaré vindt in zijn nalatenschap foto’s van een bliksemschicht, de kustlijn van Nieuw-Zeeland, een varenblad en andere fractalachtige structuren. Hij gaat op zoek naar het achterliggende idee. Vanzelfsprekend komt ook de vlinder die met zijn vleugelslag in de Amazone een wervelstorm in Noord-Amerika veroorzaakt voorbij. Zodra Rosen over wiskunde schrijft, wordt duidelijk dat hij eigenlijk niet echt begrijpt wat

chaostheorie is. De meeste lezers zullen daar niets van merken. De lekeninterpretatie van de chaostheorie (chaos is overal en alles hangt met alles samen) loopt als een rode draad door het hele verhaal en verbindt in dit boek alle losse verhaallijnen.



Henri Poincaré (1854-1912) was een beroemd Frans wiskundige, in het boek is hij de overgrootvader van inspecteur Poincaré. Zijn uitspraak ‘Wiskunde is de kunst dingen die verschillen dezelfde naam te geven’ komt een paar keer terug in het verhaal. De vele wiskundigen die de inspecteur bezoekt, vragen steevast vol bewondering of hij familie is van het grote genie. Waarop Poincaré elke keer moet bekennen dat hij helaas geen talent voor wiskunde heeft geërfd. Logisch redeneren is blijkbaar ook niet sterkste punt, want Poincaré doet er tergend lang over om uit de gepresenteerde feiten de juiste conclusies te trekken. Een groot deel van de ontknoping zie je als lezer al tientallen pagina’s aankomen. Jammer.



‘Een en al chaos’ is het romandebuut van Leonard Rosen, die eerder non-fictie schreef en creatief schrijven doceerde aan Harvard. Hij schrijft goed, al gebruikt hij wel iets te veel vergelijkingen als ‘De maan hing boven de horizon als een ter dood veroordeelde boven het valluik van een galg’. Misschien denkt hij dat dit bij thrillers hoort.



De personages krijgen in de loop van het verhaal allemaal steeds meer karakter. Vooral Poincaré zelf wordt knap neergezet. Rosen wil dan ook een hele Henri Poincaré-reeks schrijven en werkt inmiddels aan een tweede thriller. Als Poincaré daarin iets sneller van begrip is en er geen geklets over chaos in staat, dan zou dat een prima thriller kunnen worden.



Leonard Rosen, ‘Een en al chaos’ (vertaald uit het Engels door Mechtild Claessens), De Arbeiderspers, €15,-, ISBN 978902957604.

Het is erop of eronder voor de studenten. Ze doen nog één uiterste poging om het nieuwe bekostigingsstelsel voor universiteiten en hogescholen tegen te houden. Samen met andere studentenorganisaties hebben ze een website gemaakt: http://www.minimaalnominaal.nl/.

Extra korting
De studentenvakbond wijst nog eens op het regeerakkoord. Als studenten langer dan één jaar uitlopen, gaat hun collegegeld met drieduizend euro omhoog. Dat bedrag wordt er bij de onderwijsinstellingen vanaf getrokken. Daarbovenop krijgen de instellingen nog een extra korting van drieduizend euro per vertraagde student.

In het oude systeem kregen vooral hogescholen, maar ook universiteiten veel geld per uitgereikt diploma. Daar was kritiek op, omdat deze ‘diplomabonus’ gesjoemel in de hand zou werken. Opleidingen liepen immers veel geld mis als ze iemand niet lieten afstuderen.

Snel afstuderen
Voormalig minister Plasterk bedacht een nieuw bekostigingssysteem, waarin de diplomabonus drastisch werd verminderd ten gunste van het aantal ingeschreven studenten binnen de nominale studieduur. De nieuwe regering geeft haar eigen draai aan dat systeem met de bezuiniging op langstudeerders. De plannen zullen op 29 november in de Tweede Kamer worden besproken.

De LSVb vindt het onbegrijpelijk dat instellingen nu alsnog een financiële prikkel krijgen om studenten snel te laten afstuderen. De bond wil zoveel mogelijk handtekeningen tegen de plannen verzamelen.

Er staan al bijna tienduizend steunbetuigingen onder de petitie. Studenten kunnen op de website ook hun verhalen over studievertraging achterlaten. Dat hebben er al 160 gedaan.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.