Opinie

Bezuinigingsvoorstellen

De TU Delft moet bezuinigen, weten we na het youtube-achtige interview met onze voorman. Het wordt zwaar weer, iedereen moet een stapje extra doen, dat soort geluiden. Welnu. Drie manieren waarop de TU haar werknemers kan verleiden om harder te werken.

Een vriend van mij is directeur van een hip mediabureau, of nee, dat is een pleonasme. Zo’n bedrijf met een glanzendgroene ijskast, een watertank, biologische sapjes en oranje meubilair. Veel van zijn medewerkers (hij spreekt liever van ondergeschikten) hadden last van nek en schouders. Hij heeft één kantoortje opgeofferd. Daar zit nu een paar maal per week een masseur in, een zzp’er die daar op eigen risico praktijk houdt. De baas betaalt de helft en de andere helft betaalt de medewerker die een half uur of een uur massage boekt. Sinds de masseur zijn entree heeft gemaakt, is de productie omhoog gegaan en het ziekteverzuim omlaag. De werknemers voelen zich vertroeteld. En wat kost het de werkgever? Een kantoortje dat toch leegstond en dertig euro per geboekt massage-uur.

Waar ik echt heel blij van zou worden is een TU-zwembad. Hoe anders ziet de werkdag eruit als je tussen de middag drie kwartier baantjes kunt trekken. Het liefst in de open lucht. Buiten de zwemuren mag het bad gebruikt worden voor proefjes met de Superboot (volgende project van Wubbo Ockels?); een speedboat op zonnecellen of proeven met golven, dijken en terpen.

Maar om te beginnen moet er goede koffie komen. Wat er bij de faculteit TBM uit de DE-automaat stroomt, heeft meer weg van hete beits dan van koffie. Steeds meer collega’s slepen met thermoskannen. Lauwe koffie van thuis is beter dan wat de automaat uitspuugt.

En nu niet als een kille rekenmeester analyseren, want deze suggesties lijken weliswaar extra uitgaven te zijn, maar het zullen investeringen blijken.

In het register staat welke diploma’s iemand heeft behaald in het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Het is bedoeld om fraude met valse diploma’s tegen te gaan. Het plan voor zo’n landelijk register bestaat al jaren. Het had er begin 2008 moeten zijn, maar die deadline is niet gehaald.

De informatie is bij de IB-Groep al wel beschikbaar. Wie zijn diploma kwijt is of zijn naam heeft veranderd, kan daar een verklaring aanvragen waarin staat dat het diploma inderdaad is behaald. Dat kost nu 72 euro.

De Informatie Beheer Groep krijgt onbeperkt toegang, evenals het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg. Andere overheidsinstellingen en werkgevers mogen alleen met toestemming van de diplomabezitter het register raadplegen. Er moeten alleen nog enkele wetten voor worden gewijzigd voordat het zover is.

Bij de Erasmus Universiteit Rotterdam lopen ze voorop en is er al een register, waarin valt op te zoeken of iemand inderdaad een EUR-diploma heeft gehaald. Daarvoor moeten onder meer geboortedatum en studentnummer worden ingevuld.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.