Onderwijs

Minieme wijzigingen in nieuwe u-raad

De kiezers hebben nauwelijks wijzigingen in de samenstelling van de universiteitsraad aangebracht. Dinsdag 23 mei maakten vijftig procent van het wetenschappelijk personeel, 45 procent van de obp-geleding en veertig procent van de studenten de gang naar het stemhokje.

Alleen bij het wp raakte TU 2000 een zetel kwijt aan TH Akkoord. Verder bleef alles bij het oude en slaagde nieuwkomer De Andere Partij er, met 315 stemmen, niet in om in de raad te komen.


Oranje ballonnen, een dubbeldekker en luid versterkte oproepen gooit TU 2000 in de strijd om medewerkers naar de stembus te krijgen om daar het vakje van de kleinste personeelspartij aan te kruisen

Volgens de voorlopige telling is ir. George Hotze (Bouwkunde), die voor TU-2000-lijsttrekker was in de wp-geleding, de enige die echt teleurgesteld zal zijn. Hij mag niet in de raad terugkeren. De wetenschappers van TU-2000 behaalden 119 van de 1287 uitgebrachte stemmen, waarvan 46 voor Hotze.

Daarmee is deze fractie zijn enige wetenschapper kwijt. Dat was ook het geval in de zittingsperiode 1991-’93, toen TU-2000 er evenmin in slaagde een wetenschapper in de u-raad te krijgen.

Drs. Mark van Twist van Technische Bestuurskunde is de gelukkige die de vijfde wp-zetel in de raad voor TH Akkoord mag innemen. Opvallend is dat prof.dr.ir. A. Verruijt (Civiele Techniek) door de kiezer met vijftig stemmen van plaats negen op de kieslijst naar de vierde – verkiesbare – plaats is geduwd. De hoogleraar grondmechanica verblijft overigens al maanden in Australië. Een zittende hoogleraar voor TH Akkoord, prof.dr.ir. K. van der Werff (Werktuigbouw), vergaarde als nummer drie op de lijst slechts 33 stemmen; niet genoeg voor het u-raad-‘pluche’.

Bij Demokratisch Beleid bracht de kiezer geen verschuivingen aan in de wp-geleding. Ir. Bert van Zomeren (TWI) en dr. Edward Hulsbergen (Bk) zijn de nieuw verkozenen.

Bij de niet-wetenschappelijke personeelsleden blijft bij DB alles bij het oude. De veteranen Martin Gorissen, Ton Slavenburg en Ben Stuivenberg continueren hun raadslidmaatschap.

Bij TH Akkoord bleek de beheerder van Civiele Techniek, ir. F. Higler, populair genoeg om na lijstrekker L. Boersma (IRI) de meeste stemmen te trekken. Hij kreeg er 42. Higler stond als derde op de kandidatenlijst. Een beheerder in de raad is tamelijk bijzonder in de Delftse verhoudingen. Vooral ook omdat hij een direct-gemandateerde is van het college van bestuur.

Evenmin traden schokkende veranderingen bij de obp-ers van TU 2000; Jan van Meer (Bureau) en Astrid Dijksman (TN) blijven op hun plaats.


In lichtgroene overhemden gestoken proberen leden van de Andere Partij met gratis koffie en thee in dekiezersgunst van studenten te komen. Het liep niet storm op de hoek bij het bankfiliaal. Overigens ook niet bij het terras dat de Oras op het tegenoverliggende Aulaplein had ingericht. Ondanks de ‘gratis koffie en bier’
Studenten

Uiteraard arriveren er wel allemaal nieuwe gezichten bij de studenten want die geleding ‘ververst’ elk jaar. De Oras bestendigt zijn positie als grootste studentenfractie. De als zesde geplaatste Marlene Sybrandy (CT) kreeg van de stemmers de wind in de rug en eindigde met 309 stemmen als vierde. Mathijs Robbens (TN), die als nummer vier gekandideerd was, vergaarde niet genoeg om in de raad te komen.

Ook bij de Aag was een vrouwelijke student op nummer zes uitzonderlijk populair. Marieke van Ouwerkerk (Bk) sleepte 214 stemmen binnen, zodat ze als nummer twee eindigde.

Onder de studenten van Oras en Aag heerste alom tevredenheid over de zetelverdeling. Oras kreeg 3370 stemmen en Aag 1699; de zetelverdeling blijft 5:3. De Andere Partij kreeg te weinig te stemmen. De opkomst bij de studenten was drie procent lager dan vorig jaar: veertig procent
Oras

Oras-lijsttrekker Paul Dam zei over de uitslag: ,,Eigenlijk hadden we dit wel verwacht. Een zesde zetel erbij was leuk geweest, want je gaat met z’n zessen de campagne in en dan is het jammer dat iemand afvalt. Maar we moeten reëel zijn en deze verdeling is toch een goede afspiegeling.”

De nieuwe Oras-fractie gaf toe: ,,We hebben even in de rats gezeten over De Andere Partij.” Nummer vijf op de Oras-lijst Occo Roelofsen daarover: ,,We vonden het een mooi initiatief, maar inhoudelijk toch van een te laag peil.”

Vertrekkend Oras-fractielid Steven Hubeek reageerde met: ,,We zijn niet echt blij, maar ook weer niet ongelukkig.” Om daar aan toe te voegen: ,,Deze verhouding is functioneel gebleken in een goede behartiging van de studentenbelangen. We zullen dan ook op dezelfde voet met Aag blijven samenwerken.”
Aag

Oud-fractielid van de Aag Jan Wolf liet weten dat zijn partij er wel voor gewerkt heeft om de vierde zetel, die de partij ooit afstond aan Oras, terug te winnen. ,,Maar teleurgesteld over de uitslag zijn we zeker niet, integendeel.”

Nummer drie op de Aag-lijst Jurn Terpstra, die onvoldoende stemmen kreeg om in de raad te komen, gaf te kennen: ,,Het is mooi dat de verdeling gelijk is gebleven en ik ben blij dat er geen grotere versnippering is opgetreden in het aantal studentenpartijen. Drie zetels is toch een minimum om het werk goed te kunnen doen.”
Andere Partij

Nieuwkomer De Andere Partij, die in totaal 315 stemmen kreeg, had de zinnen gezet op minstens één zetel maar liet achterafdoorschemeren daarover toch nog wel wat onzeker te zijn. ,,We hadden er niet op gerekend, maar wel op gehoopt”, formuleerde Anton van Heesewijk, de nummer twee op de lijst. Volgens de woordvoerder hebben de voorbereidingen de partij zoveel tijd gekost dat een zichtbare verkiezingscampagne wat achterwege is gebleven. ,,We zijn maar met zeven mensen, maar het was het proberen waard.”

Lijsttrekker Ramón de Vries gaf als reactie: ,,Jammer. Ik heb het geprobeerd, en het was leuk geweest als ik in de raad was gekomen. Maar mijn wereld stort nu niet in. Ik krijg weer wat rust; het was erg hectisch allemaal.”


Stemhokjes bij Werktuigbouw

De computer van het centraal stembureau dreigde te bezwijken onder de hoeveelheid data, maar gelukkig werd het euvel snel verholpen, zodat de nieuwsgierige omstanders woensdagmiddag de voorlopige uitslag toch konden vernemen. Lijsttrekker Lieuwe Boersma van TH Akkoord werd ter plekke van alle kanten gefeliciteerd. Hij was erg tevreden met het resultaat: ,,Ik had er niet op gerekend, maar natuurlijk stiekem wel op gehoopt.” Hij vertrok vrij snel naar het ‘Binnenhof’ om met zijn fractie een borrel te drinken op de uitslag.

Jan van Meer, opb-lijsttrekker van TU-2000, reageerde in eerste instantie laconiek op het voor hem slechte nieuws: ,,Prima, hebben ze hem weer terug. Kennelijk hebben we het niet over kunnen brengen, heel simpel. Pech gehad.” Toen het nieuws wat bezonken was, vond hij het toch wel jammer. ,,Ik had gehoopt gelijk te kunnen blijven.”

DB was niet aanwezig in het stembureau, maar wachtte de uitslag af in het ‘Binnenhof’. Geen veranderingen, maar toch ook geen tevreden Martin Gorissen. ,,Het is natuurlijk niet slecht om een gelijk aantal zetels te halen, maar we zijn niet langer de grootste personeelspartij meer.”

,,Een uniek moment in de historie van onze universiteit”, zei u-raadsvoorzitter drs. Wil Knippenberg, die op een onverkiesbare plaats van DB stond. ,,Het is voor het eerst dat TH Akkoord de grootste personeelspartij is.” Overigens betekent dat ook dat de kans dat Knippenberg de volgende raadsperiode weer voorzitter wordt, afneemt. Fractievoorzitter Boersma van THA maakt nu een goede kans op de voorzittershamer.

Gorissen (DB) maakte zich wel zorgen om het opkomstpercentage van kiezers. ,,Ik heb gehoord dat de mensen van de mechanische werkplaatsen niet zijn gaan stemmen omdat ze vinden dat het toch geen verschil maakt. Dat is erg en dat zullen we eens natrekken.”
Voorlopige uitslag in cijfers
1991 1993 1994 1995——————————————————-opkomst wp 44% 50% 50% opk obp 41% 43% 45%opk stud 42% 43% 40%——————————————————- PERSONEELSPARTIJEN THA wp 5 (51%) 4 (45%) 5 (49%)THA obp 3 (36%) 3 (36%) 3 (33%)DB wp 4 (41%) 4 (46%) 4 (41%)DB obp 4 (50%) 3 (42%) 3 (43%)TU-2000 wp 0 (7%) 1 (9%) 0 (10%)TU-2000 obp 1 (14%) 2 (22%) 2 (24%)——————————————————- STUDENTENPARTIJEN Oras 5 5 5 (61%)Aag 3 3 3 (32%)AP – – 0 ( 6%)——————————————————-Verschuiving 91-93: een wp-zetel van THA en een obp-zetel van DB naar TU-2000Verschuiving 93-95: een wp-zetel van TU-2000 naar THA

,,

De kiezers hebben nauwelijks wijzigingen in de samenstelling van de universiteitsraad aangebracht. Dinsdag 23 mei maakten vijftig procent van het wetenschappelijk personeel, 45 procent van de obp-geleding en veertig procent van de studenten de gang naar het stemhokje. Alleen bij het wp raakte TU 2000 een zetel kwijt aan TH Akkoord. Verder bleef alles bij het oude en slaagde nieuwkomer De Andere Partij er, met 315 stemmen, niet in om in de raad te komen.


Oranje ballonnen, een dubbeldekker en luid versterkte oproepen gooit TU 2000 in de strijd om medewerkers naar de stembus te krijgen om daar het vakje van de kleinste personeelspartij aan te kruisen

Volgens de voorlopige telling is ir. George Hotze (Bouwkunde), die voor TU-2000-lijsttrekker was in de wp-geleding, de enige die echt teleurgesteld zal zijn. Hij mag niet in de raad terugkeren. De wetenschappers van TU-2000 behaalden 119 van de 1287 uitgebrachte stemmen, waarvan 46 voor Hotze.

Daarmee is deze fractie zijn enige wetenschapper kwijt. Dat was ook het geval in de zittingsperiode 1991-’93, toen TU-2000 er evenmin in slaagde een wetenschapper in de u-raad te krijgen.

Drs. Mark van Twist van Technische Bestuurskunde is de gelukkige die de vijfde wp-zetel in de raad voor TH Akkoord mag innemen. Opvallend is dat prof.dr.ir. A. Verruijt (Civiele Techniek) door de kiezer met vijftig stemmen van plaats negen op de kieslijst naar de vierde – verkiesbare – plaats is geduwd. De hoogleraar grondmechanica verblijft overigens al maanden in Australië. Een zittende hoogleraar voor TH Akkoord, prof.dr.ir. K. van der Werff (Werktuigbouw), vergaarde als nummer drie op de lijst slechts 33 stemmen; niet genoeg voor het u-raad-‘pluche’.

Bij Demokratisch Beleid bracht de kiezer geen verschuivingen aan in de wp-geleding. Ir. Bert van Zomeren (TWI) en dr. Edward Hulsbergen (Bk) zijn de nieuw verkozenen.

Bij de niet-wetenschappelijke personeelsleden blijft bij DB alles bij het oude. De veteranen Martin Gorissen, Ton Slavenburg en Ben Stuivenberg continueren hun raadslidmaatschap.

Bij TH Akkoord bleek de beheerder van Civiele Techniek, ir. F. Higler, populair genoeg om na lijstrekker L. Boersma (IRI) de meeste stemmen te trekken. Hij kreeg er 42. Higler stond als derde op de kandidatenlijst. Een beheerder in de raad is tamelijk bijzonder in de Delftse verhoudingen. Vooral ook omdat hij een direct-gemandateerde is van het college van bestuur.

Evenmin traden schokkende veranderingen bij de obp-ers van TU 2000; Jan van Meer (Bureau) en Astrid Dijksman (TN) blijven op hun plaats.


In lichtgroene overhemden gestoken proberen leden van de Andere Partij met gratis koffie en thee in dekiezersgunst van studenten te komen. Het liep niet storm op de hoek bij het bankfiliaal. Overigens ook niet bij het terras dat de Oras op het tegenoverliggende Aulaplein had ingericht. Ondanks de ‘gratis koffie en bier’
Studenten

Uiteraard arriveren er wel allemaal nieuwe gezichten bij de studenten want die geleding ‘ververst’ elk jaar. De Oras bestendigt zijn positie als grootste studentenfractie. De als zesde geplaatste Marlene Sybrandy (CT) kreeg van de stemmers de wind in de rug en eindigde met 309 stemmen als vierde. Mathijs Robbens (TN), die als nummer vier gekandideerd was, vergaarde niet genoeg om in de raad te komen.

Ook bij de Aag was een vrouwelijke student op nummer zes uitzonderlijk populair. Marieke van Ouwerkerk (Bk) sleepte 214 stemmen binnen, zodat ze als nummer twee eindigde.

Onder de studenten van Oras en Aag heerste alom tevredenheid over de zetelverdeling. Oras kreeg 3370 stemmen en Aag 1699; de zetelverdeling blijft 5:3. De Andere Partij kreeg te weinig te stemmen. De opkomst bij de studenten was drie procent lager dan vorig jaar: veertig procent
Oras

Oras-lijsttrekker Paul Dam zei over de uitslag: ,,Eigenlijk hadden we dit wel verwacht. Een zesde zetel erbij was leuk geweest, want je gaat met z’n zessen de campagne in en dan is het jammer dat iemand afvalt. Maar we moeten reëel zijn en deze verdeling is toch een goede afspiegeling.”

De nieuwe Oras-fractie gaf toe: ,,We hebben even in de rats gezeten over De Andere Partij.” Nummer vijf op de Oras-lijst Occo Roelofsen daarover: ,,We vonden het een mooi initiatief, maar inhoudelijk toch van een te laag peil.”

Vertrekkend Oras-fractielid Steven Hubeek reageerde met: ,,We zijn niet echt blij, maar ook weer niet ongelukkig.” Om daar aan toe te voegen: ,,Deze verhouding is functioneel gebleken in een goede behartiging van de studentenbelangen. We zullen dan ook op dezelfde voet met Aag blijven samenwerken.”
Aag

Oud-fractielid van de Aag Jan Wolf liet weten dat zijn partij er wel voor gewerkt heeft om de vierde zetel, die de partij ooit afstond aan Oras, terug te winnen. ,,Maar teleurgesteld over de uitslag zijn we zeker niet, integendeel.”

Nummer drie op de Aag-lijst Jurn Terpstra, die onvoldoende stemmen kreeg om in de raad te komen, gaf te kennen: ,,Het is mooi dat de verdeling gelijk is gebleven en ik ben blij dat er geen grotere versnippering is opgetreden in het aantal studentenpartijen. Drie zetels is toch een minimum om het werk goed te kunnen doen.”
Andere Partij

Nieuwkomer De Andere Partij, die in totaal 315 stemmen kreeg, had de zinnen gezet op minstens één zetel maar liet achterafdoorschemeren daarover toch nog wel wat onzeker te zijn. ,,We hadden er niet op gerekend, maar wel op gehoopt”, formuleerde Anton van Heesewijk, de nummer twee op de lijst. Volgens de woordvoerder hebben de voorbereidingen de partij zoveel tijd gekost dat een zichtbare verkiezingscampagne wat achterwege is gebleven. ,,We zijn maar met zeven mensen, maar het was het proberen waard.”

Lijsttrekker Ramón de Vries gaf als reactie: ,,Jammer. Ik heb het geprobeerd, en het was leuk geweest als ik in de raad was gekomen. Maar mijn wereld stort nu niet in. Ik krijg weer wat rust; het was erg hectisch allemaal.”


Stemhokjes bij Werktuigbouw

De computer van het centraal stembureau dreigde te bezwijken onder de hoeveelheid data, maar gelukkig werd het euvel snel verholpen, zodat de nieuwsgierige omstanders woensdagmiddag de voorlopige uitslag toch konden vernemen. Lijsttrekker Lieuwe Boersma van TH Akkoord werd ter plekke van alle kanten gefeliciteerd. Hij was erg tevreden met het resultaat: ,,Ik had er niet op gerekend, maar natuurlijk stiekem wel op gehoopt.” Hij vertrok vrij snel naar het ‘Binnenhof’ om met zijn fractie een borrel te drinken op de uitslag.

Jan van Meer, opb-lijsttrekker van TU-2000, reageerde in eerste instantie laconiek op het voor hem slechte nieuws: ,,Prima, hebben ze hem weer terug. Kennelijk hebben we het niet over kunnen brengen, heel simpel. Pech gehad.” Toen het nieuws wat bezonken was, vond hij het toch wel jammer. ,,Ik had gehoopt gelijk te kunnen blijven.”

DB was niet aanwezig in het stembureau, maar wachtte de uitslag af in het ‘Binnenhof’. Geen veranderingen, maar toch ook geen tevreden Martin Gorissen. ,,Het is natuurlijk niet slecht om een gelijk aantal zetels te halen, maar we zijn niet langer de grootste personeelspartij meer.”

,,Een uniek moment in de historie van onze universiteit”, zei u-raadsvoorzitter drs. Wil Knippenberg, die op een onverkiesbare plaats van DB stond. ,,Het is voor het eerst dat TH Akkoord de grootste personeelspartij is.” Overigens betekent dat ook dat de kans dat Knippenberg de volgende raadsperiode weer voorzitter wordt, afneemt. Fractievoorzitter Boersma van THA maakt nu een goede kans op de voorzittershamer.

Gorissen (DB) maakte zich wel zorgen om het opkomstpercentage van kiezers. ,,Ik heb gehoord dat de mensen van de mechanische werkplaatsen niet zijn gaan stemmen omdat ze vinden dat het toch geen verschil maakt. Dat is erg en dat zullen we eens natrekken.”
Voorlopige uitslag in cijfers
1991 1993 1994 1995——————————————————-opkomst wp 44% 50% 50% opk obp 41% 43% 45%opk stud 42% 43% 40%——————————————————- PERSONEELSPARTIJEN THA wp 5 (51%) 4 (45%) 5 (49%)THA obp 3 (36%) 3 (36%) 3 (33%)DB wp 4 (41%) 4 (46%) 4 (41%)DB obp 4 (50%) 3 (42%) 3 (43%)TU-2000 wp 0 (7%) 1 (9%) 0 (10%)TU-2000 obp 1 (14%) 2 (22%) 2 (24%)——————————————————- STUDENTENPARTIJEN Oras 5 5 5 (61%)Aag 3 3 3 (32%)AP – – 0 ( 6%)——————————————————-Verschuiving 91-93: een wp-zetel van THA en een obp-zetel van DB naar TU-2000Verschuiving 93-95: een wp-zetel van TU-2000 naar THA

De kiezers hebben nauwelijks wijzigingen in de samenstelling van de universiteitsraad aangebracht. Dinsdag 23 mei maakten vijftig procent van het wetenschappelijk personeel, 45 procent van de obp-geleding en veertig procent van de studenten de gang naar het stemhokje. Alleen bij het wp raakte TU 2000 een zetel kwijt aan TH Akkoord. Verder bleef alles bij het oude en slaagde nieuwkomer De Andere Partij er, met 315 stemmen, niet in om in de raad te komen.


Oranje ballonnen, een dubbeldekker en luid versterkte oproepen gooit TU 2000 in de strijd om medewerkers naar de stembus te krijgen om daar het vakje van de kleinste personeelspartij aan te kruisen

Volgens de voorlopige telling is ir. George Hotze (Bouwkunde), die voor TU-2000-lijsttrekker was in de wp-geleding, de enige die echt teleurgesteld zal zijn. Hij mag niet in de raad terugkeren. De wetenschappers van TU-2000 behaalden 119 van de 1287 uitgebrachte stemmen, waarvan 46 voor Hotze.

Daarmee is deze fractie zijn enige wetenschapper kwijt. Dat was ook het geval in de zittingsperiode 1991-’93, toen TU-2000 er evenmin in slaagde een wetenschapper in de u-raad te krijgen.

Drs. Mark van Twist van Technische Bestuurskunde is de gelukkige die de vijfde wp-zetel in de raad voor TH Akkoord mag innemen. Opvallend is dat prof.dr.ir. A. Verruijt (Civiele Techniek) door de kiezer met vijftig stemmen van plaats negen op de kieslijst naar de vierde – verkiesbare – plaats is geduwd. De hoogleraar grondmechanica verblijft overigens al maanden in Australië. Een zittende hoogleraar voor TH Akkoord, prof.dr.ir. K. van der Werff (Werktuigbouw), vergaarde als nummer drie op de lijst slechts 33 stemmen; niet genoeg voor het u-raad-‘pluche’.

Bij Demokratisch Beleid bracht de kiezer geen verschuivingen aan in de wp-geleding. Ir. Bert van Zomeren (TWI) en dr. Edward Hulsbergen (Bk) zijn de nieuw verkozenen.

Bij de niet-wetenschappelijke personeelsleden blijft bij DB alles bij het oude. De veteranen Martin Gorissen, Ton Slavenburg en Ben Stuivenberg continueren hun raadslidmaatschap.

Bij TH Akkoord bleek de beheerder van Civiele Techniek, ir. F. Higler, populair genoeg om na lijstrekker L. Boersma (IRI) de meeste stemmen te trekken. Hij kreeg er 42. Higler stond als derde op de kandidatenlijst. Een beheerder in de raad is tamelijk bijzonder in de Delftse verhoudingen. Vooral ook omdat hij een direct-gemandateerde is van het college van bestuur.

Evenmin traden schokkende veranderingen bij de obp-ers van TU 2000; Jan van Meer (Bureau) en Astrid Dijksman (TN) blijven op hun plaats.


In lichtgroene overhemden gestoken proberen leden van de Andere Partij met gratis koffie en thee in dekiezersgunst van studenten te komen. Het liep niet storm op de hoek bij het bankfiliaal. Overigens ook niet bij het terras dat de Oras op het tegenoverliggende Aulaplein had ingericht. Ondanks de ‘gratis koffie en bier’
Studenten

Uiteraard arriveren er wel allemaal nieuwe gezichten bij de studenten want die geleding ‘ververst’ elk jaar. De Oras bestendigt zijn positie als grootste studentenfractie. De als zesde geplaatste Marlene Sybrandy (CT) kreeg van de stemmers de wind in de rug en eindigde met 309 stemmen als vierde. Mathijs Robbens (TN), die als nummer vier gekandideerd was, vergaarde niet genoeg om in de raad te komen.

Ook bij de Aag was een vrouwelijke student op nummer zes uitzonderlijk populair. Marieke van Ouwerkerk (Bk) sleepte 214 stemmen binnen, zodat ze als nummer twee eindigde.

Onder de studenten van Oras en Aag heerste alom tevredenheid over de zetelverdeling. Oras kreeg 3370 stemmen en Aag 1699; de zetelverdeling blijft 5:3. De Andere Partij kreeg te weinig te stemmen. De opkomst bij de studenten was drie procent lager dan vorig jaar: veertig procent
Oras

Oras-lijsttrekker Paul Dam zei over de uitslag: ,,Eigenlijk hadden we dit wel verwacht. Een zesde zetel erbij was leuk geweest, want je gaat met z’n zessen de campagne in en dan is het jammer dat iemand afvalt. Maar we moeten reëel zijn en deze verdeling is toch een goede afspiegeling.”

De nieuwe Oras-fractie gaf toe: ,,We hebben even in de rats gezeten over De Andere Partij.” Nummer vijf op de Oras-lijst Occo Roelofsen daarover: ,,We vonden het een mooi initiatief, maar inhoudelijk toch van een te laag peil.”

Vertrekkend Oras-fractielid Steven Hubeek reageerde met: ,,We zijn niet echt blij, maar ook weer niet ongelukkig.” Om daar aan toe te voegen: ,,Deze verhouding is functioneel gebleken in een goede behartiging van de studentenbelangen. We zullen dan ook op dezelfde voet met Aag blijven samenwerken.”
Aag

Oud-fractielid van de Aag Jan Wolf liet weten dat zijn partij er wel voor gewerkt heeft om de vierde zetel, die de partij ooit afstond aan Oras, terug te winnen. ,,Maar teleurgesteld over de uitslag zijn we zeker niet, integendeel.”

Nummer drie op de Aag-lijst Jurn Terpstra, die onvoldoende stemmen kreeg om in de raad te komen, gaf te kennen: ,,Het is mooi dat de verdeling gelijk is gebleven en ik ben blij dat er geen grotere versnippering is opgetreden in het aantal studentenpartijen. Drie zetels is toch een minimum om het werk goed te kunnen doen.”
Andere Partij

Nieuwkomer De Andere Partij, die in totaal 315 stemmen kreeg, had de zinnen gezet op minstens één zetel maar liet achterafdoorschemeren daarover toch nog wel wat onzeker te zijn. ,,We hadden er niet op gerekend, maar wel op gehoopt”, formuleerde Anton van Heesewijk, de nummer twee op de lijst. Volgens de woordvoerder hebben de voorbereidingen de partij zoveel tijd gekost dat een zichtbare verkiezingscampagne wat achterwege is gebleven. ,,We zijn maar met zeven mensen, maar het was het proberen waard.”

Lijsttrekker Ramón de Vries gaf als reactie: ,,Jammer. Ik heb het geprobeerd, en het was leuk geweest als ik in de raad was gekomen. Maar mijn wereld stort nu niet in. Ik krijg weer wat rust; het was erg hectisch allemaal.”


Stemhokjes bij Werktuigbouw

De computer van het centraal stembureau dreigde te bezwijken onder de hoeveelheid data, maar gelukkig werd het euvel snel verholpen, zodat de nieuwsgierige omstanders woensdagmiddag de voorlopige uitslag toch konden vernemen. Lijsttrekker Lieuwe Boersma van TH Akkoord werd ter plekke van alle kanten gefeliciteerd. Hij was erg tevreden met het resultaat: ,,Ik had er niet op gerekend, maar natuurlijk stiekem wel op gehoopt.” Hij vertrok vrij snel naar het ‘Binnenhof’ om met zijn fractie een borrel te drinken op de uitslag.

Jan van Meer, opb-lijsttrekker van TU-2000, reageerde in eerste instantie laconiek op het voor hem slechte nieuws: ,,Prima, hebben ze hem weer terug. Kennelijk hebben we het niet over kunnen brengen, heel simpel. Pech gehad.” Toen het nieuws wat bezonken was, vond hij het toch wel jammer. ,,Ik had gehoopt gelijk te kunnen blijven.”

DB was niet aanwezig in het stembureau, maar wachtte de uitslag af in het ‘Binnenhof’. Geen veranderingen, maar toch ook geen tevreden Martin Gorissen. ,,Het is natuurlijk niet slecht om een gelijk aantal zetels te halen, maar we zijn niet langer de grootste personeelspartij meer.”

,,Een uniek moment in de historie van onze universiteit”, zei u-raadsvoorzitter drs. Wil Knippenberg, die op een onverkiesbare plaats van DB stond. ,,Het is voor het eerst dat TH Akkoord de grootste personeelspartij is.” Overigens betekent dat ook dat de kans dat Knippenberg de volgende raadsperiode weer voorzitter wordt, afneemt. Fractievoorzitter Boersma van THA maakt nu een goede kans op de voorzittershamer.

Gorissen (DB) maakte zich wel zorgen om het opkomstpercentage van kiezers. ,,Ik heb gehoord dat de mensen van de mechanische werkplaatsen niet zijn gaan stemmen omdat ze vinden dat het toch geen verschil maakt. Dat is erg en dat zullen we eens natrekken.”
Voorlopige uitslag in cijfers
1991 1993 1994 1995——————————————————-opkomst wp 44% 50% 50% opk obp 41% 43% 45%opk stud 42% 43% 40%——————————————————- PERSONEELSPARTIJEN THA wp 5 (51%) 4 (45%) 5 (49%)THA obp 3 (36%) 3 (36%) 3 (33%)DB wp 4 (41%) 4 (46%) 4 (41%)DB obp 4 (50%) 3 (42%) 3 (43%)TU-2000 wp 0 (7%) 1 (9%) 0 (10%)TU-2000 obp 1 (14%) 2 (22%) 2 (24%)——————————————————- STUDENTENPARTIJEN Oras 5 5 5 (61%)Aag 3 3 3 (32%)AP – – 0 ( 6%)——————————————————-Verschuiving 91-93: een wp-zetel van THA en een obp-zetel van DB naar TU-2000Verschuiving 93-95: een wp-zetel van TU-2000 naar THA

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.