Kort
De TU Delft is onder haar medewerkers op zoek naar dertig ervaren moderators die na afloop van de Mindlab theatervoorstellingen over sociale veiligheid de nagesprekken kunnen begeleiden.
De ideale kandidaat is volgens de vacaturetekst iemand die ‘het gesprek op de rails kan houden’, ‘mensen aanhaakt die nog niet aan het woord zijn geweest’, ‘mensen tegenhoudt die het gesprek domineren’, ‘verhelderende en nieuwsgierige vragen stelt’ en ‘empathisch kan zijn als iemand het moeilijk heeft’.
Alle TU-medewerkers kunnen zich hiervoor aanmelden, mits zij voor minimaal drie nagesprekken beschikbaar zijn, enige ervaring hebben met het begeleiden van een gesprek en een verplichte training voor gespreksbegeleiders kunnen bijwonen.
Schrikken
Mindlab is een van de initiatieven die de sociale veiligheid op de TU moet versterken. De interactieve voorstelling is een uitvergroting van wat zich in een academische context kan afspelen aan druk, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
Olivier Sueur, manager integrity office, zei onlangs dat de voorstelling bedoeld is om ‘mensen een beetje te laten schrikken, waarna ze daarover met elkaar in gesprek gaan’. Volgens hem zou minstens de helft van de medewerkers eraan moeten deelnemen.
Translation in progress
Gezichtsherkenning, zelfsturende auto’s, en ChatGPT. Voor hun baanbrekende werk in de kunstmatige intelligentie krijgen twee onderzoekers de Nobelprijs voor de natuurkunde.
De natuurkundigen John Hopfield en Geoffrey Hinton speelden volgens het Nobelprijscomité een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van artificial intelligence (AI) dankzij hun werk aan kunstmatige neurale netwerken. Deze netwerken zijn geïnspireerd op de menselijke hersenen.
Associaties
De Amerikaan Hopfield vond het interessant dat het menselijke geheugen eigenlijk een rommeltje is. Het ene woord doet aan het andere denken, het ene plaatje roept een ander plaatje in herinnering, bepaalde dingen lijken op elkaar, maar hoe werkt dat?
In de jaren tachtig ontwikkelde hij een manier om patronen te herkennen in opgeslagen data: het Hopfield-netwerk. Dit netwerk functioneert als een associatief geheugen en is opgebouwd uit kunstmatige neuronen.
De Brits-Canadese Hinton ging weer een stap verder. Hij gebruikte inzichten uit de statistische natuurkunde – die bijvoorbeeld grote hoeveelheden atomen kan beschrijven – om computers te leren hoe ze patronen kunnen herkennen.
Zoals een kind snel leert wat een zoogdier of een auto is, zo kan een computer dat inmiddels ook vrij goed leren. Het gaat erom dat de ‘machine’ nieuwe voorbeelden van hetzelfde begrip leert herkennen.
Meer dan chats
Machine learning leidt inmiddels niet alleen tot chatprogramma’s, maar helpt de wetenschap ook om patronen te herkennen in enorme hoeveelheden data. Mede dankzij AI is het beroemde Higgs-deeltje ontdekt, zegt het comité.
De winnaars delen samen 11 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 967 duizend euro. Daarnaast ontvangen ze een oorkonde en een gouden medaille met het portret van Alfred Nobel erop. (HOP, BB)
SP Jongeren Haaglanden hebben woensdagochtend 9 oktober een spandoek tegen de langstudeerboete opgehangen op de hekken rondom de trambaan-in-aanbouw. Lang hing het doek er niet. Om 10:45 uur was het er niet meer. De TU staat dit soort onaangekondigde acties niet toe. Op het doek riep de SP studenten op om een petitie tegen de langstudeerboete te tekenen.
De totale studieschuld is weer een miljard hoger dan vorig jaar en bedraagt inmiddels 29 miljard euro, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De schulden zijn snel gestegen sinds 2015, toen de basisbeurs werd afgeschaft.
Met name de schuld van jongeren tussen de 25 en 30 jaar is omhoog gegaan. Die is nu gemiddeld 24,6 duizend euro, zo’n vijfduizend euro meer dan in 2021. “Mensen tussen de 25 en 30 jaar hebben niet of nauwelijks geprofiteerd van de basisbeurs en konden alleen maar lenen”, merkt het CBS op. “Ze hebben ook nog weinig tijd gehad om af te lossen.”
Maar de basisbeurs is terug en dat effect is al zichtbaar. Jongeren tussen de 20 en 25 jaar staan gemiddeld 13,1 duizend euro bij DUO in het krijt, terwijl dat vorig jaar 13,9 duizend euro was. Voor het eerst sinds 2016 is dit bedrag gedaald.
Tot 10 duizend euro
Ook zijn er iets minder mensen met een studieschuld: het zijn er nog altijd meer dan 1,6 miljoen, maar vergeleken met vorig jaar zijn het er bijna 13 duizend minder. De verklaring van het CBS: er hebben minder studenten een lening aangevraagd.
Ongeveer de helft heeft een schuld onder de tienduizend euro, terwijl er ook 138 duizend mensen zijn met een studieschuld boven de 50 duizend euro. Let op, dit zijn de huidige studieschulden, dus inclusief degenen die al bijna klaar zijn met aflossen en na een jaar of vijftien nauwelijks nog een schuld hebben. (HOP, BB)
Hoogleraar ethiek Sabine Roeser neemt half november de taken over van decaan Aukje Hassoldt van de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Zij doet dat in haar functie als plaatsvervangend decaan. Volgens een woordvoerder is het niet nodig om een interim-decaan aan te stellen, omdat de vacature voor decaan TBM binnenkort gepubliceerd kan worden. Rector magnificus Tim van der Hagen stelt momenteel de profielschets op, mede gebaseerd op een concept van het managementteam van de faculteit.
De woordvoerder gaat ervan uit dat de zoektocht naar een opvolger voorspoedig zal verlopen. Dat zou een breuk zijn met het verleden. Voordat Hassoldt in 2019 werd binnengehaald, had TBM in vier jaar tijd vier verschillende (interim-)decanen. Maar de faculteit staat er volgens de woordvoerder nu beter voor. Rector Van der Hagen bevestigt dat op intranet, waar hij zijn dank uitspreekt voor Hassoldts ‘energie en toewijding’. “De faculteit heeft een uitstekende positie en zij kan TBM met vertrouwen overdragen.”
‘Versterking van de brug’
Het college van bestuur besluit uiteindelijk over de benoeming van de nieuwe decaan, na advies van een benoemingsadviescommissie. Daarna wordt dat voorgenomen besluit besproken met de lokale medezeggenschap: de onderdeelcommissie (voor medewerkers) en de facultaire studentenraad.
Aukje Hassoldt breekt haar tweede termijn af als TBM-decaan voor een nieuwe baan als decaan van de Rotterdam School of Management bij de Erasmus Universiteit (EUR). Voor Van der Hagen is dit geen afscheid, zegt hij op intranet. Volgens hem is de overstap juist ‘een versterking van de brug’ tussen de TU en de EUR. Tussen beide organisaties moet de band steeds inniger worden door de plannen voor een Campus Rotterdam van de TU Delft. Van der Hagen meldt dat wordt onderzocht hoe Hassoldt bij de TU betrokken kan blijven.
Sabine Roeser is momenteel onder meer afdelingsvoorzitter van de afdeling values, technology and innovation. Een vervanger zal de taken die daarbij horen tijdelijk waarnemen, maar details zijn nog niet bekend.
Voor de goedkeuring van een bacheloropleiding in de osteopathie heeft toezichthouder NVAO zaterdag de Meester Kackadorisprijs gekregen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) bewaakt de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.
Zonder goedkeuring van de NVAO zou de particuliere opleiding osteopathie geen erkende bachelordiploma’s mogen uitreiken. Maar die goedkeuring is er dus gekomen.
Een panel van twee osteopaten, een onderwijskundige en een student geneeskunde gaf een positief advies en de NVAO heeft dat overgenomen. De opleiding aan de particuliere hogeschool Thim kost 9.900 euro per jaar. Afgestudeerden krijgen de titel bachelor of science.
Ministerie van Defensie
NVAO-voorzitter Arnold Jonk kwam de prijs niet ophalen, maar gaf een schriftelijke reactie aan de vereniging. De NVAO kijkt naar het onderwijs, maar niet naar de ‘inhoudelijke merites’ van opleidingen, legt hij uit.
De satirische prijs gaat naar mensen of instanties die de kwakzalverij bevorderen, terwijl ze beter zouden moeten weten. Kwakzalvers komen dus niet in aanmerking. Andere kanshebbers waren dit jaar artsenfederatie KNMG en het ministerie van Defensie. (HOP, BB)
Masterstudenten Sibel Gökbekir (Techniek, Bestuur & Management), TJ Rivera (Bouwkunde) en Pravesha Ramsundersingh (Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica) zijn genomineerd voor een Echo Award in de categorie bèta-techniek.
De Echo Awards worden jaarlijks uitgereikt door het Expertisecentrum Diversiteitsbeleid Echo met als doel de maatschappelijke bijdragen van studenten met een niet-westerse achtergrond onder de aandacht te brengen.
Winnaars ontvangen een volledig verzorgde summercourse aan de Universiteit van Californië (UCLA). Vorig jaar ging de prijs in dezelfde categorie naar masterstudent Emin Batman (Bouwkunde).
Op 5 en 6 oktober 2024 zijn er door het hele land publieksactiviteiten om wetenschap en techniek onder de aandacht te brengen. Op de Delftse campus zul je daar weinig van merken.
Vanuit Delft nemen een studententeam en het Delftse Science Centre deel aan het door de 4TU federatie georganiseerde weekend. Alleen doen ze dat niet in Delft, maar in en om het gebouw van het AMS Instituut in Amsterdam en in Zoetermeer.
Het Delft Hyperloop team verzorgt zaterdag een workshop over magnetische levitatie (waardoor ooit de Hyperloop door lange vacuümbuizen zal zweven).
Het Science Centre brengt in Amsterdam twee circulaire onderwerpen uit het Science Centre on Tour aanbod: elektronische apparaten repareren en een spijkerbroek duurzaam ontwerpen. In Zoetermeer verzorgt het Delftse Science Centre demonstraties met zwevende robots en fietsen met een VR (virtual reality) bril.
- Het programma van het Weekend van de Wetenschap vind je hier.
Het lerarentekort in Nederland is enorm en de reputatie van het beroep maakt dat alleen maar erger. Hoog tijd dus voor een tegenoffensief, besloten de Universiteiten van Nederland (UNL). Te weinig studenten weten volgens de UNL dat veel universiteiten een kant-en-klare lerarenopleiding aanbieden. Vanaf maandag 23 september starten ze daarom de campagne ‘Doe iets wat ertoe doet’.
Hanno van Keulen, opleidingsdirecteur van de TU Delft Lerarenopleiding, is blij met de campagne, zegt hij. “Ook onze eigen studenten denken niet vaak aan de lerarenopleiding als optie, terwijl het een geweldige aanvulling of voortzetting van de studie is.”
Met quotes als ‘Promoveer tot leraar’, ‘Ontwikkel eens iemand anders dan jezelf’, ‘Druk met je purpose? Geef 23 leerlingen een doel’ wil UNL mensen aan het denken zetten over het vak van leraar. Dat zou ‘zingeving, passie en zelfontplooiing’ bieden, met ‘impact op jonge mensen’.
- Bezoek de campagne website van ‘doe iets wat ertoe doet’
- Bekijk de TU Delft Lerarenopleiding
- De TU Delft Lerarenopleiding organiseert een Meet & Greet op donderdag 10 oktober
Terwijl de gemiddelde Nederlander volgend jaar 0,7 procent meer te besteden heeft, gaan uitwonende studenten er 6,6 procent op achteruit: 113 euro per maand. Dat blijkt volgens het Nibud uit de eerste miljoenennota van het kabinet-Schoof.
Voor het eerst in jaren heeft het Nibud berekend hoe de ‘koopkrachtplaatjes’ van studenten eruitzien, zoals dat ook voor andere huishoudens gebeurt. Ze leveren flink in.
In collegejaar 2023-24 kregen studenten weer een basisbeurs en die was voor uitwonenden bovendien tijdelijk verhoogd met 164 euro per maand vanwege de opgelopen inflatie. Sinds september geldt deze koopkrachtmaatregel niet meer.
De aanvullende beurs, de zorgtoeslag en de lonen voor bijbanen gaan iets omhoog, maar dat weegt niet op tegen het verdwijnen van de inflatievergoeding.
‘Schandalig’
De Landelijke Studentenvakbond noemt het “schandalig en onacceptabel” en het Interstedelijk Studenten Overleg waarschuwt dat er een nieuwe pechgeneratie dreigt te ontstaan. “Schrap de langstudeerboete en verhoog de basisbeurs, zodat de studenten vrij van financiële zorgen kunnen studeren.”
HOP, Hein Cuppen