Beter ademen door technologie van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek
Dr. Kunal Masania – universitair hoofddocent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) – nam deel aan een onderzoek van de ETH Zürich om bio-afbreekbare luchtwegstents te ontwikkelen. Technologie van L&R kreeg zo een toepassing in de medische wereld.
Patiënten met een vernauwde luchtpijp hebben een luchtwegstent nodig – een buisvormig implantaat dat wordt ingebracht om de luchtwegen te verruimen. Flexibele luchtwegstents op siliconenbasis zijn het meest gebruikte type, maar die verschuiven vaak omdat ze niet precies op maat worden gemaakt voor de patiënt.
Dr. Masania stelde voor om de luchtpijp van elke patiënt in 3D te modelleren en de stent met behulp van digitale lichtverwerking (DLP) 3D te printen. De onderzoekers ontwikkelden een DLP-printer met hoge temperatuur (ongeveer 200 graden Celsius), die het harde kunststof kan printen dat nodig is voor luchtwegstens. Materiaal van deze kwaliteit is vooral gebruikelijk in de luchtvaart.
Een proef met konijnen toonde aan dat de luchtwegstents na zeven weken met succes in het lichaam worden opgenomen zonder weefselschade of andere bijwerkingen. De wetenschappers bereiden zich nu voor om het eerste implantaat voor menselijke patiënten te produceren.
Lees hier meer over het onderzoek.
Rayan Suryadikara / Science Desk Intern
![](https://delta.tudelft.nl/wp-content/uploads/2023/08/Delta_favicon.png)
Comments are closed.