Het weekend van de wetenschap (3 en 4 oktober 2015) staat in het teken van licht. Op de TU Delft vindt verrassend onderzoek plaats onder dit thema. We lichten er een aantal onderwerpen uit.
Kinderen met kanker voelen zich vaak eenzaam als ze in het ziekenhuis liggen. Om ze op te vrolijken, ontworpen negen studenten van de minor interactive environments (Industrieel Ontwerpen) de lichtinstallatie Seina waarmee je lichtsporen op de vloer kunt maken. De lampen in Seina reageren met behulp van sensors op beweging. De patiëntjes kunnen zelf een lichtspoor maken, maar ook zien waar verplegers, vriendjes en familie hebben gelopen. Zo zijn ze letterlijk en figuurlijk minder alleen, want de lichtsporen blijven overal zichtbaar. Seina wordt geïnstalleerd in het Prinses Maxima Instituut voor Kinderoncologie dat in 2016 opent.

Gas uit licht en water
De overheid is op zoek naar technieken om nieuwe brandstof te maken uit CO2, licht en water. Vijf miljoen euro kwam daarvoor eind vorig jaar beschikbaar van FOM, NWO en Shell. De TU deed een van de zeven gehonoreerde voorstellen.

Slimme straatverlichting
Wanneer er niemand in de buurt is, hoeven lantarenpalen niet fel te schijnen. Dat is slecht voor het milieu en kost onnodig veel energie en geld. Het bedrijf Tvilight van alumnus ir. Chintan Shah werkt daarom aan slimme straatverlichting, waarbij lantarenpalen met elkaar communiceren.

Superscherp
De superresolutietechniek laat een beeld zien dat tien maal scherper is dan een gewone lichtmicroscoop. Vooral handig voor de moleculaire biologie. Lichtgolven kunnen geen dingen afbeelden die kleiner zijn dan de halve golflengte (zo’n kwart micrometer). Dat leerden we op de middelbare school over lichtmicroscopen. Dr. Bernd Rieger en dr. Sjoerd Stallinga van de afdeling imaging physics (TNW) weten wel beter. Met hun superresolutietechniek halen ze 1/20 van de lichtgolflengte – dat is tien maal scherper. Hun techniek is vooral aantrekkelijk voor het bestuderen van biologische structuren.

Tumoren opsporen
Licht gaat een grote rol spelen bij minimaal invasieve chirurgie (sleutelgatoperaties), waarbij medische instrumenten via een zo klein mogelijke opening naar binnen worden gebracht. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om met een naald een bioptie te verkrijgen. Daarbij wordt weefsel afgenomen om na te gaan of iemand kanker heeft.

Zuiver door zonlicht
Je kunt met zonlicht water zuiveren. Toch gebeurt dat nog weinig omdat er grote en dure installaties voor nodig zijn. Onderzoekers bij ChemE willen fotokatalyse aantrekkelijker maken door het rendement te verhogen. De eerste industriële toepassingen van zuiverend zonlicht dateren van dertig, veertig jaar geleden. Dat had destijds betrekking op waterzuivering en daar is eigenlijk niet veel in veranderd zegt dr.ir. Ruud van Ommen bij ChemE, TNW. Samen met prof.dr.ir. Michiel Kreutzer begeleidde hij de Iraans-Nederlandse promovenda dr.ir. Mahsa Motegh bij haar studie naar het ontwerp van fotokatalytische reactoren.

Leven van licht
In 2030 is zonnestroom de goedkoopste van allemaal, voorspelt prof.dr. Miro Zeman, hoogleraar photovoltaic materials and devices bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Comments are closed.