Ik voel me klein. Nietig bijna. Ik leg mijn tijdschrift weg om na te denken. Een paar seconden geleden zag ik de nieuwste foto’s van de Hubble Telescoop.
Sterrenclusters, blauwe en rode reuzensterren, vlindernevels. Naast dat ze prachtig zijn, doen ze me verwaarloosbaar klein voelen.
Naast klein voel ik me jong. Wist je dat als je de leeftijd van de aarde in een dag zou uitdrukken, de moderne mensheid pas de laatste seconden voor middernacht op komt duiken? Om 23:59:59,9 uur om precies te zijn. We zijn op dit moment in rap tempo grondstoffen uit de aarde aan het mijnen, de aarde heeft er miljoenen jaren over gedaan om ze erin te stoppen. Hierdoor voel ik me dom.
Een vriend van mij gelooft dat mensen slim zijn maar samenlevingen dom. Op het moment dat er geld te verdienen is, is het makkelijk om eigen verantwoordelijkheid uit de weg te gaan. Dit om het belangrijkste doel in het leven te verwezenlijken: een grotere auto kopen dan de buurman. Raar maar waar. Dus misschien ben ik niet dom, maar zijn we met zijn allen dom. Gedeelde smart is halve smart?
Maar wees niet bang, ik heb ook momenten dat ik me groot, oud en slim voel. Gigantisch ben ik, vergeleken met de bacteriën onder mijn nagels, die op hun beurt reuzen zijn in vergelijking met de elektronen van mijn huidcellen. Oud voel ik me, als ik ga stappen in de stad waar ik ben opgegroeid. Ik zie de zestienjarige pubers inclusief rode pukkels denken: wat doet die oma hier? Ik schep graag op over de negen die ik voor mijn chemical process technology-tentamen heb gehaald. Hierdoor voel ik me geniaal.
Ten slotte moet ik iets bekennen. Mijn ‘ik voel me klein’-gevoel komt ook door mijn lengte van 1 meter 60. Nietig bijna vergeleken met de gemiddelde Delftse man.
De ondervraagden zijn somber over de arbeidsmarkt. Een magere 12 procent vindt die gunstig of zeer gunstig; vorig jaar was dat 73 procent.
Niettemin koesteren de hoogopgeleiden hoge salarisverwachtingen. Ruim 60 procent verwacht in de eerstvolgende baan meer te gaan verdienen. Dat is meer dan voorgaande jaren.
Ook stijgt het aantal mensen dat vindt dat ze in hun huidige baan meer horen te verdienen. In 2007 was dat 33 procent, vorig jaar 38 procent en nu 41 procent.
De hoogopgeleiden verwachten daarnaast ook dat ze over vijf jaar ‘een leuke uitdagende baan’ hebben (73 procent). Bijna evenveel (71 procent) wil ‘gelukkig blijven’ en bijna de helft denkt over vijf jaar ‘intellectueel gegroeid’ te zijn.
Hoogopgeleiden wíllen niet alleen meer, ze móeten naar hun idee ook meer. Langer werken bijvoorbeeld. De ondervraagden verwachten op hun 66e met pensioen te kunnen gaan, waar dat in 2005 nog 64 jaar was. De leeftijd waarop ze met pensioen willen stijgt overigens even snel: van 59 jaar in 2005 naar 61 nu.

Comments are closed.