Na drie symposia over thermische oceaanenergie in Hawaii, Korea en Maleisie organiseerde Bluerise samen met TU Delft de bijeenkomst in Delft. Vandaag begon de vierde internationale OTEC conferentie.
Organisator Paul Dinnissen (Bluerise) verwachtzo’n 80 personen uit ondermeer Nederland, Frankrijk, Malesie, Engeland en de VS in het Delftse Science Centre. Hij hoopt op nog wat meer inschrijvingen vanuit de Nederlandse industrie voor het 4th International OTEC Symposium , want volgens Dinnissen liggen er mooie kansen voor onderzoek en maakindustrie.
OTEC staat voor Ocean Thermal Energy Conversion. De techniek maakte gebruik van het temperatuurverschil tussen diepe oceaanlagen en oppervlaktewater om elektriciteit mee op te wekken. Volgens Bluetec, de Delftse scale-up op dit gebied, biedt OTEC nieuwe en groene kansen voor bedrijven die nu actief zijn in offshore winning van olie en gas.
Volgens recente schattingen van het Dutch Marine Energy Centre is OTEC de vorm van oceaanenergie met het grootste potentieel: 7 miljoen megawatt (7 terawatt), voornamelijk gelegen nabij de evenaar.

Nederland en Europa komen op de OTEC kaart niet voor omdat het zeewater te lauw en te ondiep is. Maar volgens Bluerise kan Europa met kennis en industrie wel bijdragen aan de ontwikkeling van de technologie elders op de wereld. Vandaar dat Bluerise zelf een vestiging op Aruba is begonnen om projecten te ontwikkelen in de Cariben.
Het bedrijf was ook betrokken bij de organisatie van de drie vorige conferenties in Hawaii, Korea en Maleisie. Dat was voor Dinnissen de aanleiding om de gemeenschap dit jaar naar Delft uit te nodigen. “Ik had geen idee hoeveel details er te regelen zijn, maar je bouwt zo wel een band op.”
Op de tweede dag van de conferentie gaan de deelnemers naar het Marine Energy Event in Amsterdam. Daar is het bedrijfsleven in elk geval wel aanwezig met onder meer Boskalis, Tocardo en Atlantis Resources.

Comments are closed.