Education

TU wil grip op rituelen studieclubs

Het college van bestuur wil voortaan met studenten- én studieverenigingen afspraken maken om voorvallen als bij Vindicat te voorkomen.

Collegelid Anka Mulder vindt het ‘vreselijk’ wat er bij de Groningse studentenvereniging Vindicat is gebeurd. Dat zei ze tijdens een overlegvergadering met de studentenraad (sr). Ze voegde eraan toe dat zij en de conrector eens per kwartaal met studentenverenigingen praten over transparantie, communicatie en normen die aansluiten bij die van de TU.

Dat wil ze nu ook met studieverenigingen gaan doen. Die zijn meer dan studentenverenigingen gelieerd aan de TU. Mulder constateerde dat media veel aandacht hebben voor verenigingen en hun rituelen. Ze wil niet dat Delftse clubs op eenzelfde wijze als Vindicat in het nieuws komen. “Maar ik wil vooral dat deze dingen niet gebeuren.”

Ontgroeningspraktijken
Voor het voorkomen van berichtgeving was het echter al te laat. In het Algemeen Dagblad van 8 oktober komen namelijk een anonieme 18-jarige student en zijn vader aan het woord over ‘sadistische ontgroeningspraktijken’ tijdens de inauguratie van nieuwe leden van de Mijnbouwkundige Vereeniging.

De jongen zegt van een studente gehoord te hebben over zwemmen in een koude gracht en kruipen door een ijzige kelder vol vuil, terwijl ouderejaars de eerstejaars met eieren en meel bekogelen. Ook zouden studenten met hun hoofd in het toilet zijn geduwd en meisjes ‘een soort peniskeuring krijgen nadat er een brandslang is hun broek is geduwd’. Er staat niet bij wanneer dit is gebeurd en of de student zelf lid is van de vereniging. AD-journalist Peter van de Stadt wil daar geen vragen over beantwoorden. Het is niet voor het eerst dat deze verhalen opduiken. Een anonieme student bracht 22 jaar geleden dezelfde details naar buiten.

Getuigenissen
Rutger van Limborgh, president van de Mijnbouwkundige Vereeniging, herkent het verhaal niet. “Onze inauguratie is in de loop der jaren veranderd. Het was nu ook weer anders dan andere jaren. Ik durf te zeggen dat geen van onze leden het verhaal herkent.” Om dat de onderstrepen, heeft de MV op haar website getuigenissen geplaatst van eerstejaars die dit jaar op 5 oktober de inauguratie hebben doorlopen.

Zij vertellen dat zij op voorhand op de hoogte waren van wat er komen ging. Student Philippe Essle schrijft bijvoorbeeld dat er in de kelder van café Het Noorden een kolenmijn was nagebootst. “Ik ging naar binnen met vier vrienden. Er was een limiet geplaatst op hoeveel mensen naar beneden konden, zodat het niet te druk werd. Rutger van Limborgh verzocht ons om te gaan zitten en stelde ieder een vraag over verschillende commissies. Daarna feliciteerde en verwelkomde hij ons.”

Tik met een hamer
In een mail doet Van Limborgh uit de doeken dat zijn vereniging één oude gewoonte in ere houdt: “Om een ‘mijnwerker’ te worden moest je vroeger over een lap springen en kreeg je een spade tegen je achterwerk gezet, waar dan met een hamer een tik tegen gegeven werd. Dat is bij ons nog steeds het inauguratieritueel. De tik is natuurlijk zacht.” De student vertelt dat allemaal, omdat hij ‘zo transparant mogelijk wil zijn’. “Wij gaan ook met onze tijd mee.”

De studentenraad zei gisteren tijdens de overlegvergadering blij te zijn met afspraken over transparantie bij alle verenigingen. “De praktijken bij Vindicat kunnen niet door de beugel”, zei sr-voorzitter Mathias de Koning. Anka Mulder is uit op een snelle cultuuromslag. “Er zijn dingen die vijf jaar geleden misschien hadden gekund, maar nu maatschappelijk niet meer aanvaardbaar zijn. Er ligt een enorme verantwoordelijkheid voor besturen. Het is lastig zicht te houden op alle leden en studentenhuizen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.