Science

Desgevraagd: Verbod op Dreamliner

Vanwege accuproblemen bij de Boeing 787 Dreamliner verordonneerden de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten op 17 januari een verbod op alle vluchten met het toestel, zo meldde de Volkskrant.

Het Amerikaanse verbod kreeg wereldwijd navolging. Geen enkele van de 49 Dreamliners die momenteel in het bezit zijn van vliegmaatschappijen mag nog de lucht in totdat de problemen met de accu’s zijn opgelost.
De directe aanleiding voor het vliegverbod was de noodlanding die een Japanse Dreamliner op woensdag 9 januari maakte toen het naar rook begon te stinken in de cockpit. De rook bleek afkomstig van een oververhitte accu. Op het vliegveld van Boston kampte een andere Dreamliner met hetzelfde probleem.
De Dreamliner is het eerste toestel waarbij alle hydraulische en pneumatische systemen, bijvoorbeeld om vleugel en staartroeren te bedienen, zijn vervangen door lichte elektromotoren, meldt de Volkskrant.
Om alle elektrische motoren van stroom te voorzien, heeft de vliegtuigbouwer de Dreamliner uitgerust met hetzelfde soort accu’s dat in elektrische auto’s wordt gebruikt. Onderzoek moet nu uitwijzen of de accu’s zelf niet goed functioneren, of te zwaar worden belast door alle elektrische systemen aan boord.
Volgens ir. Joris Melkert van de sectie aerospace science for sustainable engineering technology (L&R) vallen de problemen ‘nog in de categorie kinderziekten’, zo schreef de krant bij monde van de vliegtuigexpert.
Melkerts collega, prof.dr.ir. John Stoop van de sectie aerospace transport & operations (L&R), denkt in eerste instantie ook aan kinderziekten, “maar” voegt hij daaraan toe, “eigenlijk is het nog te vroeg om dat met zekerheid te zeggen, want daarvoor moet eerst de oorzaak van het probleem goed onderzocht zijn.”
Dat de 787 met wat problemen worstelt, verbaast Stoop niet. De rek om met de oude vliegtuigmodellen nog efficiënter te vliegen was er wel zo’n beetje uit. “Als je tegen de grens van het kunnen aanzit, dan moet je met iets heel nieuws komen”, zegt Stoop desgevraagd. “De 787 is zeer innovatief. Zijn prestaties zijn ongekend goed. Maar innovaties gaan nu eenmaal gepaard met kinderziektes.”
“In de luchtvaart kennen we de spreuk zero defects, first time right”, vervolgt de vliegtuigexpert. “In de praktijk leveren nieuwe ontwerpen echter vrijwel altijd problemen op die men met simulaties en windtunneltests niet had kunnen voorzien. Voor ons op de faculteit is dit een fascinerend proces om te volgen.”
Maar zou Boeing zich toch niet een beetje hebben verkeken met het nieuwe ontwerp? “Nee, ik denk ook dat Boeing heeft ingecalculeerd dat er zich problemen zouden kunnen voordoen. Wat hier gebeurt, is geen drama.
Het vliegverbod is een ramp voor de vliegtuigbouwer, schreef De Telegraaf van 17 januari. “Ja”, lacht Stoop, “sommige media doen het als ramp voor komen, maar dat is meer bangmakerij.”
“Of ik zelf geen angst zou hebben om het toestel in te stappen? Nee”, lacht Stoop. “Er zit veel redundantie in alle systemen aan boord van zo’n vliegtuig. Het is een beroepsethiek in de luchtvaart om geen mensenlevens op het spel te zetten.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.