Kort

23 instellingen tekenen Amnesty-manifest

Drieëntwintig universiteiten en hogescholen zetten inmiddels hun handtekening onder een manifest van Amnesty International tegen seksueel geweld onder studenten. Sommige instellingen willen het manifest om praktische redenen niet ondertekenen. De TU Delft ziet bijvoorbeeld weinig in workshops voor alle studenten en de Universiteit Utrecht geeft de voorkeur aan een eigen actieplan.

In juni 2021 schreef de mensenrechtenorganisatie dat seksueel geweld onder Nederlandse studenten relatief vaak voorkomt: 1 op de 10 vrouwelijke studenten zou in de studietijd verkracht zijn. Sindsdien vraagt Amnesty International universiteiten en hogescholen om een manifest tegen seksueel geweld te onderschrijven, dat de organisatie samen met studenten heeft opgesteld. En 23 hebben dat nu gedaan, of gaan dat binnenkort doen.

Met hun handtekening beloven de onderwijsinstellingen dat ze maatregelen zullen treffen “om ervoor te zorgen dat iedereen binnen de onderwijsinstelling zich verantwoordelijk voelt voor een cultuur waarin seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid en instemming”.Studenten moeten bijvoorbeeld workshops kunnen volgen, zoals een training waarbij omstanders leren hoe ze kunnen ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag. En medewerkers wordt geleerd hoe ze op een “trauma-sensitieve manier” kunnen omgaan met onderwerpen als seksueel geweld. Ook klachtenprocedures moeten op orde zijn.

Afgelopen donderdag overhandigde Amnesty 56 duizend steunbetuigingen voor een betere wet tegen verkrachting aan de Tweede Kamer. Deze wet is al aangenomen, maar wordt pas in 2024 van kracht. (HOP/PvT)

Een vrijwilliger plakt posters om de Let’s Talk About Yes actieweek (september 2021) onder de aandacht te brengen. (Foto: Amnesty Delft)

Eindredacteur Katja Wijnands

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.wijnands@tudelft.nl

Comments are closed.