Opinie

Bonobo-babes

2011 wordt het academische jaar van langstudeerboetes en het afschaffen van de masterbeurs. De technische universiteiten protesteren luid, want bètastudies zijn moeilijker dan gewone studies, dus via die boetes en via dat afschaffen worden aankomende ingenieurs dubbel gepakt! Kamerleden worden gemobiliseerd – studenten klagen over lopendebandstudies.

Lariekoek. Bètastudenten doen helemaal niet langer over hun studie omdat die zo moeilijk is. Ze zijn gewoon van het verkeerde geslacht. In Delft lopen bijna duizend tiendejaars rond. Allemaal jongens.
Van alle zoogdieren lijken bonobo’s genetisch en sociaal het meest op mensen, maar er is een opmerkelijk verschil: bonobomannen zijn ondergeschikt aan bononovrouwen. Hoe de bonobo-babes de macht hebben kunnen grijpen is niet precies duidelijk. Primatologen denken dat het iets te maken heeft met de complexiteit van hun samenleving. Vrouwen zijn immers beter in sociale verbanden dan mannen. Mensen zitten sociaal gezien nog veel gecompliceerder in elkaar dan bonobo’s, dus waarom hebben de vrouwen het bij ons niet voor het zeggen?
Meisjes doen het veel beter op school dan jongens. Als dat zo doorgaat, vormen vrouwen binnenkort tachtig procent van de studentenpopulatie. Het kost misschien nog een paar generaties voordat deze trend doordringt tot de hoogste maatschappelijke echelons, maar doordringen gaat het. Ook wij krijgen een door vrouwen gedomineerde maatschappij. Mannenbroeders, het eind is in zicht. Sociale netwerken als Facebook, Hyves en Twitter zijn voor ons gewoon veel te complex. Wij kunnen de vrouwen er niet onder blijven houden.
Ondertussen blijft de TU Delft een mannengemeenschap met een modale studieduur van meer dan zeven jaar. Daar moet echt eens wat aan gebeuren en dan bedoel ik niet zoiets halfzachts als een bindend studieadvies. Afgewezen eerstejaars schrijven zich het volgende jaar gewoon in voor een vergelijkbare studie aan de TU en nemen zelfs hun handjevol studiepunten mee. Bah! Gedwongen geslachtsverandering, dat zou wel helpen. Het is überhaupt geen slecht idee. Geert, Joran, Mohammed B, Robert M, Andrès Iniesta. Ach, waren dat maar meisjes geweest!
 

Google heeft daarvoor een contract gesloten met Surf, de ict-organisatie van het hoger onderwijs.
Google heeft een speciaal pakket met programma’s ontwikkeld voor het onderwijs. Daarin zit onder meer e-mail, agenda’s en de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk aan documenten te werken. Ook kunnen studenten met Google eenvoudig een eigen website maken.
Door de deal met Surf is het voor afzonderlijke onderwijsinstellingen makkelijker om over te stappen: studenten en medewerkers kunnen gewoon met hun instellingsaccount blijven inloggen. Anders dan de computerprogramma’s die hogescholen en universiteiten nu veelal gebruiken, draaien de applicaties van Google op een server van Google, ook wel ‘wolk’ genoemd, die via internet gebruikt kunnen worden.
De Open Universiteit en de Universiteit Utrecht gebruiken Google nu al voor hun mailverkeer. Surf verwacht dat veel hogescholen en universiteiten zullen overstappen. “De voordelen zijn evident”, zegt directeur Jan Bakker. “Nu zitten studenten vaak al snel met een overvolle inbox. Google heeft veel meer opslagcapaciteit en toepassingen. En Google is ook goedkoper.”
Kritiek is er ook, zegt Bakker. “Universiteiten zijn onzeker over wat er met hun gegevens gebeurt als die niet meer op een eigen server, maar op die van Google staan. Dat is meer een fundamentele discussie. Hoe veel informatie vertrouw je een commercieel bedrijf als Google toe?”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.