Gaan we de opmars van de autisten beleven, vraagt New Scientist zich af. Het blad meldt dat het Duitse softwarebedrijf SAP op zoek is naar autisten om software te testen. TU-psycholoog Paula Meesters is er blij mee.
We zien een opkomst van autisten, zegt Ari Ne’eman, voorzitter van een autistennetwerk in Washington, in het artikel. De reserve die bedrijven vaak hadden ten aanzien van mensen met een autismespectrumstoornis, begint volgens hem plaats te maken voor een erkenning van hun speciale talenten.
Drs. Paula Meesters, studentenpsycholoog aan de TU, vindt het een ‘geweldig initiatief’ van SAP. “Er is intensieve begeleiding nodig”, zegt ze desgevraagd, “maar als deze mensen eenmaal in hun structuur zitten, zijn het geweldige werknemers: betrouwbaar, eerlijk en niet snel afgeleid.”
Autisme wordt tegenwoordig gezien als een ‘spectrumstoornis’ die in ernst kan variëren. De meeste mensen die bij Meesters terechtkomen met klachten zijn hoogbegaafde autisten met een relatief lichte beperking.
“De informatieverwerking gaat bij hen anders”, zegt Meesters. Die uit zich bijvoorbeeld door een overgevoeligheid voor licht en/of geluid, die gepaard kan gaan met een ongevoeligheid voor kou. Ook sociale informatie wordt anders verwerkt waardoor ze bijvoorbeeld beeldspraken letterlijk nemen (‘iets over de schutting gooien’) en moeite hebben emoties bij anderen en zichzelf te herkennen en onder woorden te brengen. Sterk ontwikkeld daarentegen is hun systematische en analytisch denken en hun aandacht voor detail – precies wat je nodig hebt om software te testen. Maar ook bij rekenintensieve projecten binnen elektrotechniek, natuurkunde of civiele techniek presteren studenten met een autismebeperking opvallend goed.
Gemiddeld valt een procent van de bevolking binnen het autismespectrum. Door het karakter van de TU-studies valt te verwachten dat het percentage onder TU-studenten hoger ligt dan die ene procent, al is dat nooit onderzocht. Stressklachten is vaak wat autisten bij de psycholoog brengt. Vaak wordt die stress veroorzaakt door misverstanden met anderen, of door moeite om een project af te ronden. Die stress kan dan weer leiden tot depressie of angst waardoor studenten hulp gaan zoeken.
Een bedrijf dat zulke mensen in dienst neemt, moet wel speciale voorzieningen treffen die bovendien voor verschillende individuen anders kunnen zijn (een donkere ruimte, of juist stil). Ook moet er een vast aanspreekpersoon zijn die rechtstreeks en direct weet te communiceren.
Monique Draijer van het TU career centre is blij dat autisme bespreekbaar geworden is, nadat bijvoorbeeld een succesvolle werknemer van Shell heeft laten weten binnen het autismespectrum te vallen, en hoe hij geleerd heft daarmee om te gaan.
Het career centre verzorgt speciale sollicitatiecursussen voor studenten met een autismebeperking. Dat gebeurt in samenwerking met de organisatie Onbegrensd Talent die zich inzet om Nederlandse bedrijven en mensen met een autismetalent tot elkaar te brengen.

Comments are closed.