Onderwijs

Hoger onderwijs overtreedt wet met bsa

Hogescholen en universiteiten moeten het bindend studieadvies op de schop nemen. De onderwijsrechters van het CBHO keuren de huidige praktijk af, blijkt uit enkele opmerkelijke vonnissen. De TU Delft zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

Uit een serie uitspraken van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) sinds 2014 blijkt dat onderwijsinstellingen zo’n streng bindend studieadvies hanteren dat ze massaal de wet overtreden, vooral in het tweede studiejaar. Het oordeel van de rechters dringt echter maar langzaam door.

Veel opleidingen zeggen na het eerste studiejaar: je hebt genoeg punten behaald en mag verder met de opleiding, maar dan moet je in het tweede jaar de rest van je propedeuse afmaken. Dat mag niet van de wet. Een opleiding krijgt volgens de onderwijsrechters maar één kans om een advies te geven. Als een student na het eerste studiejaar te horen krijgt dat hij verder mag, dan kunnen daar geen nadere voorwaarden meer aan worden verbonden.

In 2014 won een student een rechtszaak tegen de Hogeschool van Amsterdam en sindsdien hebben de rechters dit punt een paar keer herhaald. Toch gebeurt het nog steeds. Sommige instellingen, waaronder de TU Delft, omzeilen volgens de rechters het probleem door met een ‘aangehouden studieadvies’ te werken. Het advies wordt dan uitgesteld om studenten de kans de geven de bsa-norm in het tweede jaar alsnog te halen.

In 2015 hebben de rechters ook daar een streep doorgehaald in een zaak tegen de HaagseHogeschool. Een student behaalde vijftig punten van de propedeuse en mocht verder. In het tweede jaar werd hij alsnog weggestuurd omdat hij de overige tien punten niet had behaald. In strijd met de wet, oordeelden de rechters.

Doet de TU Delft iets dat niet mag? College van bestuurslid Anka Mulder reageert verbaasd op deze vraag. “We geven studenten die in het eerste jaar met bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld ziekte, red.) kampten juist extra rechten. Het gaat jaarlijks maar om een laag percentage studenten.”

De uitspraken van het CBHO hebben ook in de Tweede Kamer tot vragen geleid. D66 spreekt van ‘willekeur’, GroenLinks van een ‘soepzooitje’. De PvdA meent dat je een studie ‘nooit mag reduceren tot een eindsprintje naar het diploma’. Tijdens het vragenuurtje vorige week liet minister Bussemaker echter weten het niet erg te vinden als universiteiten samen met hun medezeggenschap eigen regelingen optuigen. Maar een bsa in het tweede jaar zal zij wettelijk niet mogelijk maken, nu het Leidse experiment daarmee is mislukt.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.