Opinie

Verbijsterd door ‘afval’

In uw fijn leesbaar blad vond ik op de voorpagina een fotocompilatie van weggeworpen voedsel met in het rood verwijzend naar pagina 12: ’Ik was verbijsterd’.

br />
Ik was vooral verbijsterd door de weggeworpen producten die in het mandje van de voedselbankcliënten als zeer welkom zouden zijn ervaren.

De Voedselbank in Delft bevindt zich nota bene op de hoek van de TU-wijk in de Prof. Schoemakerstraat 1. Ik was tot 1 juni voorzitter bij deze voedselbank.

Daar komen elke week ruim tweehonderd mensen (tijdelijk) een pakketje halen. Misschien is een oproep aan de organisatoren van deze festijnen om restanten voedsel te geven aan de voedselbank Delft op zijn plaats.

Ik verwijs u graag naar hun website www.voedselbankdelft.nl.

In Nederland wordt jaarlijks voor drie miljard euro aan goed voedsel weggeworpen en de voedselbanken Nederland doen hun best om hiervan een gedeelte te verstrekken aan voornamelijk gezinnen die het tijdelijk moeilijk hebben.


Ton van Schie, voorzitter Voedselbank Haaglanden en

bestuurslid Voedselbanken Nederland


www.voedselbankdelft.nl

Op 1 oktober 1985 opende toenmalig minister van Vrom Pieter Winsemius het Onderzoeksinstituut Technische Bestuurskunde. Het was opgezet op initiatief van huisvestingshoogleraar prof.dr.ir. Hugo Priemus (Bouwkunde) als instituut dat zich zou richten op de verstrengeling van techniek en bestuur in de gebouwde omgeving. Zijn initiatief werd vanuit andere toenmalige faculteiten ondersteund door prof.dr. Theo Bogaerts (Geodesie), prof.dr. Albert Pols (Civiele Techniek) en prof.dr. Hans Wessel (Wijsbegeerte en Technische Maatschappijwetenschappen). In eerste instantie werden twee universitaire hoofddocenten aangesteld en Priemus werd directeur.
Priemus droeg het directeurschap per 1 september 2003 over aan prof.dr. Peter Boelhouwer. OTB was toen uitgegroeid tot een gezaghebbend orgaan op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen, stedelijke vernieuwing en infrastructuur. Het kent zeven onderzoeksprogramma’s. Dit zijn volkshuisvesting en woningmarkt, duurzame woningkwaliteit, stedelijke en regionale ontwikkeling, stedelijke vernieuwing en wonen, geografische informatiesystemen, vervoer en infrastructuur en tot slot geo-informatie en grondbeleid.
OTB doet contractonderzoek voor externe opdrachtgevers en verzorgt cursussen en postacademisch onderwijs. Binnen de TU verzorgt het instituut onderwijs, vooral binnen de faculteiten TBM, Bouwkunde, L&R en CiTG.
Het OTB, waaraan inmiddels vijftien hoogleraren zijn verbonden, wordt bedrijfsmatig geleid; medewerkers schrijven uren op projecten. De inkomsten komen voor de helft van externe opdrachtgevers (derde geldstroom; tweede geldstroom; Europese fondsen) en voor een kleiner gedeelte (veertig procent) vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (eerste geldstroom). Er zijn meer dan honderd mensen werkzaam. Het instituut zal waarschijnlijk in de loop van dit collegejaar organisatorisch ondergebracht worden bij de faculteit Bouwkunde.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.