Opinie

Voorspellen doe je zo

Wanneer TBM-medewerker dr. Patrick van der Duin op verjaardagsfeestjes vertelt dat hij toekomstonderzoeker is, wordt er steevast gegniffeld. Een futuroloog heeft een vergelijkbaar populair aanzien als een hoogleraar vrijetijdskunde. Maar toekomstonderzoek is helemaal niet zo gek.


Sterker: iedereen doet het in zekere mate en een aantal instituten zijn er speciaal voor ingericht (centraal planbureau, sociaal cultureel planbureau, Rathenau instituut). Consultancybureaus van naam verdienen er goed geld mee. Vandaar deze inleiding toekomstonderzoek door Van der Duin en veertien collega’s van wie er vier bij de faculteit TBM aan de TU werken.


“Het onderzoeken van de toekomst is geen glazen bol en niet alleen weggelegd voor exotische types”, verduidelijkt Van der Duin als hij een onderscheid maakt tussen voorspellen (van de nabije toekomst) en het verkennen (van de verre toekomst) door middel van verschillende scenario’s. In zeven hoofdstukken doen de auteurs verschillende methoden uit de doeken variërend van technology forecasting via Delphi (raadpleeg deskundigen) tot scenariostudies. Ieder hoofdstuk heeft eenzelfde opbouw zodat eenvormigheid gewaarborgd is ondanks de veelheid van auteurs. Ook behandelt het team negen verschillende technieken waarmee onderzoekers aan hun informatie kunnen komen.


Alle deskundigheid ten spijt kan de toekomst opeens heel anders verlopen door een onvoorziene 9/11 achtige gebeurtenis. Zoiets staat in de futurologie bekend als The Black Swan, een term van auteur Nassim Taleb.


Patrick van der Duin e.a., Toekomstonderzoek voor organisaties – Handboek methoden en technieken, Van Gorcum Uitgeverij, 2012, 300 blz., 44,50 Euro.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.