Het Eco-Runner Team van de TU Delft behaalde met zijn extreem zuinige voertuig op waterstof de derde plek tijdens de Shell Eco-marathon Europa. Deze race voor zuinig rijden vond afgelopen weekend plaats in Londen.
Ze hadden behoorlijk wat pech. Een klapband. Veel regen waardoor ze het parcours niet altijd op mochten. En ze waren op de laatste racedag te laat bij de startlijn waardoor ze geen vierde poging mochten wagen. Toch hebben de Delftse studenten van het Eco-Runner Team een goede score behaald; het Delftse wagentje reed 671 kilometer per kubieke meter waterstof. Daarmee eindigde het als derde, na het Italiaanse team H2politO (737 km/m3) en het Duitse ThaiGer-H2-Racing (692km/m3).
“Ondanks tegenslagen zijn we ontzettend blij met de derde plek”, zegt Eva Smeets, team captain van Eco-Runner Team Delft in een persbericht. “Het is een bekroning op een jaar van intensieve samenwerking, zowel binnen het team als met onze sponsors en de organisatie. Het is fantastisch zo veel te hebben mogen leren over technologie en dit terug te kunnen zien in de praktijk”
In totaal namen 202 teams uit 29 landen – waarvan vijftien uit Nederland – het de afgelopen dagen met hun superzuinige voertuigen tegen elkaar op in het Londense Queen Elizabeth Olympic Park tijdens de 31e editie van Shell Eco-marathon Europa. De competitie vond dit jaar voor het eerst in Londen plaats. Voorgaande jaren was Rotterdam de racelocatie.
De voertuigen die dit jaar tijdens Shell Eco-marathon op het parcours te zien waren, zijn voorzien van de meest innovatieve technologieën. Een Frans team deed mee met een voertuig van zijde, met een body dat het gewicht heeft van een watermeloen. Het voertuig van een Engelse teams is inklapbaar en volledig van hout. Het team uit Singapore reed met een volledig 3D-geprint voertuig.
Met Shell Eco-marathon daagt Shell studenten uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. In zelf ontworpen en gebouwde voertuigen strijden zij in diverse categorieën om de titel Europees kampioen energie-efficiëntie. Hiervoor hebben de studenten de keuze uit twee types voertuigen, namelijk de Prototype, het futuristische voertuig, of de UrbanConcept het conventionelere voertuig, aangedreven door één van de zeven beschikbare soorten brandstoffen of energiedragers. Brandstofmotoren worden aangedreven door benzine, diesel, ethanol, GTL of het nieuwe brandstoftype CNG (compressed natural gas). Elektromotoren rijden op waterstof of elektriciteit.

Comments are closed.