Science

Desgevraagd: Veel zoet water onder zeebodem

Op talrijke plekken onder de zeebodem bevinden zich grote hoeveelheden zoet water, meldde de Volkskrant vorige week.
Dat er zoetwaterreserves onder de zeebodem zijn, is al ee n halve eeuw bekend. Maar voor het eerst hebben onderzoekers nu een schatting gemaakt van de hoeveelheid fossiel water.

Hydrologen, onder wie onderzoekers van de Vrije Universiteit, denken dat er in de hele wereld een voorraad is van een half miljoen kubieke kilometer van dit fossiele zoete water, honderd keer zoveel als de mens sinds 1900 in de hele wereld aan de ondergrond heeft onttrokken. Ze schreven er begin december een artikel over in Nature.

Voor de oostkust van de Verenigde Staten, bij Suriname, Engeland, Portugal, Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Australië; op de wereldkaart die de onderzoekers aan hun artikel toevoegden, wemelt het van de bewezen reservoirs en vermoedelijke locaties. Soms bevinden deze zich meer dan honderd kilometer uit de kust. De waterbekkens zijn ontstaan tijdens glaciale perioden toen de zeespiegel veel lager stond dan nu en continentale randen droog stonden. Regenwater, water van rivieren en meren sijpelden de grond in. Dat grondwater werd later afgedekt door een laag klei en vervolgens door de zee.

Dat zoete water zou gewonnen kunnen worden, suggereren de onderzoekers in hun artikel. Zeker in gebieden waar men kampt met watertekorten kan dat interessant zijn. Het water is vaak wel een beetje brak, maar met ontziltingsinstallaties is dat te verhelpen. Het gebeurt nu ook al, maar dan met zeewater.

Hydroloog dr.ir. Mark Bakker (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) is enthousiast over de bevindingen. “Dit is een belangrijke stap vooruit, die ieders ogen opent ten aanzien van een grote voorraad zoet water waarvan nog vrijwel niemand op de hoogte was”, zegt hij desgevraagd. “De vraag voor ons ingenieurs is nu: wat kunnen we met die voorraden?”

Het exploiteren van onderzeese zoet water is meer te vergelijken met oliewinning dan met een gewone grondwaterwinning, meent Bakker. “Het zoete water wordt niet aangevuld, dus het raakt op een gegeven moment op. Dat is natuurlijk niet erg, als er maar goed vooruit gepland wordt. Ook moet men er heel zeker van zijn dat het onderzeese zoetwatersysteem niet in contact staat met het terrestrische systeem, want dan heeft de winning ook een effect op het grondwater onder het land. Er zijn genoeg gebieden in de wereld waar de uitstroming van zoetwater over een strook van vele kilometers uit de kust plaatsvindt.”

“Ook is het natuurlijk de vraag hoe duur het is om dit water te winnen. Om het rendabel te maken moet het vele malen goedkoper gebeuren dan de winning van olie op zee.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.