Science

Desgevraagd: Wetenschappers willen D66 in coalitie

Als het om de wetenschap gaat willen wetenschappers liever wel D66 en absoluut geen PVV in een nieuwe coalitie. Nog belangrijker is dat er zo spoedig mogelijk een lobby komt voor de wetenschap, stellen drie Delftse Jonge Akademieleden.

Eén partij neemt stelling tegen de wetenschap, vinden prof.dr.ir. Lieven Vandersypen, dr.ir. Ronald Hanson en prof.dr. Joris Dik: de PVV. De Delftse leden van de Jonge Akademie (een platform voor jonge topwetenschappers van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen) geven desgevraagd hun mening over een nieuw te vormen coalitie. De PVV wil fors op wetenschap bezuinigen en valt volgens hen dus af. Maar wie moet er wel in de coalitie? Vooral D66 springt er positief uit, vinden de Akademieleden. Want D66 noemt de termen ‘wetenschap’, ‘onderzoek’ en ‘universiteit’ verreweg het meest in haar programma, blogde chef wetenschap van de Volkskrant Maarten Keulemans onlangs.
Ook de meeste andere politieke partijen zeggen in hun programma wetenschap belangrijk te vinden. Maar hoeveel zijn die woorden waard, vragen de Akademieleden zich af. “Politici spreken vaak over het belang van een kenniseconomie, maar in de praktijk valt het tegen”, zegt Vandersypen (Kavli Institute of Nanoscience).Tussen 2008 en 2015 daalt de investering in wetenschap van 942 naar 809 miljoen euro. Een groot deel van het krimpende wetenschapsbudget gaat vanaf dit jaar naar de zogenaamde topsectoren – onderzoek dat aansluit bij innovaties in het bedrijfsleven. Fundamenteel onderzoek krijgt steeds minder geld. Vandersypen: “Juist daaruit komen veel innovaties op de langere termijn.”
“Wie rechts stemt, houdt de topsectoren in stand omdat partijen als CDA en VVD dat beleid steunen. Linkse partijen laten waarschijnlijk meer ruimte voor fundamenteel onderzoek”, zegt Hanson (Kavli Institute of Nanoscience).
Om ervoor te zorgen dat wetenschap een belangrijke rol speelt tijdens de formatie, zou er een goed georganiseerde lobby moeten komen. Dat stelt Dik (3mE). “Waarom lobbyt een topwetenschapper met behoud van zijn baan niet een paar jaar in Den Haag? Meer wetenschappers in de Tweede Kamer zou ik ook toejuichen, zodat we beter vertegenwoordigd worden.”
Volgens Dik heeft de Jonge Akademie al veel contact met politici en moet dit verder toenemen. “Ik neem het mezelf ook kwalijk dat we zo weinig invloed hebben.” Volgens Hanson is het nog niet te laat. “Tijdens de verkiezingsstrijd draait het vooral om woorden. Bij het formeren wordt het geld verdeeld en dan moeten we instappen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.