Science

Eigenwijze navigatie is je beste vriend

Weleens geprobeerd om tijdens de spits met de auto vanaf de campus de A13 richting Rotterdam op te komen? Precies. In de hoop de snelweg gedoseerd te belasten, zet het doseringsstoplicht de toerit bomvol – en met een beetje pech de wegen daar naartoe incluis.

Civiel ingenieur Alex Oonincx sleepte met de mogelijke oplossing zijn master binnen.

Onderwerp: Improving the ramp metering performance in traffic networks by personal in-car route advice
Faculteit: CiTG
Eindcijfer: 7,5


Op het moment dat de filewaarschuwing in je navigatiescherm verschijnt, zakt de moed je al in de schoenen. Another horrible way home. Maar ja, los het fileprobleem maar eens op; voorlopig komen er alleen maar auto’s bij. Wat als je het probleem niet oplost op de snelweg zelf, maar in de fase daarvoor? Kijk, op

Eureka-momenten als die van Alex Oonincx (24) zit de wereld te wachten. Voor zijn afstuderen bij civiele techniek deed hij onderzoek naar de interactie tussen navigatiesystemen en toeritdoseringsystemen. Want wat gebeurt er als de navigatie na communicatie met zo’n doseringsstoplicht, de bestuurder zelf naar een andere – niet verstopte – toerit leidt?

Het idee achter toeritdoseringsinstallaties (TDI) is zo gek niet, stelt Oonincx. “Ze voorkomen dat de capaciteit van de snelweg wordt overschreden en files ontstaan. Alleen, ze kunnen dat verkeer maar tijdelijk tegenhouden, want anders komt de oprit vol te staan. Samenwerking tussen verschillende TDI’s moet dit moment zo lang mogelijk uitstellen, maar de effectiviteit hiervan is onder andere wel afhankelijk van de verdeling van het verkeer over die verschillende opritten.” Die verdeling moet je dus aanpakken, was het idee van de civieler.

En dat doe je door weggebruikers op het onderliggende wegennet een alternatieve route – bijvoorbeeld via een andere toerit – aan te bieden. Resultaat: files op de snelweg ontstaan niet alleen later, ze worden óók nog eens korter.

Zo simpel kan het zijn. Al zijn er nog wel wat obstakels. “Zo hebben navigatie-systemen altijd het doel om je met de kortste reistijd van A naar B te sturen. Maar voor de collectieve weggebruikers kan het beter zijn wanneer je het advies volgt van het door mij ontwikkelde systeem – zelfs al heeft die route een langere reistijd. Er is dus een tegenstelling tussen het individuele en het collectieve belang.” En vergeet de eigenwijsheid van de gemiddelde bestuurder niet; hoe vaak klik jij de alternatief aangeboden route in je navigatie niet gewoon weg?

Dat zijn punten die Oonincx hopelijk dit najaar aanpakt, wanneer hij een baan in het verkeersmanagement hoopt te hebben. Ondertussen stelt hij zijn toekomst iets zekerder met een tweede master, waarmee hij zijn lesbevoegdheid voor wiskunde in de bovenbouw van de middelbare school wil halen. De bevoegdheid voor de onderbouw haalde hij al tijdens zijn bachelor. Of meester Oonincx na zijn afstuderen in 2015 ook filevrij van school naar huis kan rijden, is nog maar de vraag.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.