Onder welke voorwaarden mag een opleiding zwakke studenten wegsturen aan het einde van hun eerste studiejaar? Op zijn minst zou de begeleiding ‘aantoonbaar’ goed moeten zijn, vindt GroenLinks.
Het bindend studieadvies ligt in de politiek onder vuur, maar voorlopig mogen hogescholen en universiteiten studenten aan het einde van het eerste studiejaar wegsturen als ze niet genoeg studiepunten hebben behaald.
Voor afschaffing van dat systeem is nog geen meerderheid, ziet GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Daarom wil ze iets anders bereiken: verduidelijking.
In een Kamerdebat met de minister stelde ze gisteren een aanpassing van de wet voor, zodat de rechten en plichten van studenten en opleidingen netjes op een rij staan. Belangrijkste punt: de opleiding moet ‘aantoonbaar’ zorgen voor goede voorzieningen, waaronder ondersteuning en studiebegeleiding.
D66-minister Van Engelshoven voelde er wel iets voor. Dus krijgt de motie, zoals dat heet, ‘oordeel Kamer’. Dat maakt de kans groter dat het amendement dinsdag inderdaad wordt aangenomen. En dan verandert er dus weinig, maar de rechten en plichten van studenten en instellingen zijn dan verduidelijkt. (HOP, Bas Belleman)
![](https://delta.tudelft.nl/wp-content/uploads/2023/10/HOP.png)
Do you have a question or comment about this article?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.