Opinion

Het schamele internetbestaan van de studentenraad

De websites van de studentenraadsfracties zijn hopeloos verouderd. Op de behoeften van de internetgeneratie spelen ze al helemaal niet in. Niet zo best voor de verkiezingsopkomst, denkt Saskia Bonger.

Niets is zo slecht voor een site als zichtbaar verouderde informatie. Je kunt oude stukken beter weghalen, dan dat de hele wereld ziet dat het laatste artikel dateert van drie weken geleden. Die les peperde een student me vorige week in toen we de nieuwe Delta-website in wording bespraken. Hij had gelijk en we werken aan verbetering. 

Zo’n verbetering zou ook de websites van studentenraadsfracties geen kwaad doen. Er zijn duidelijk andere prioriteiten. Dat gaat zo ver, dat AAG niet eens even heeft gemeld dat het dit jaar geen studentenbelang zal vertegenwoordigen. De site is gewoon online alsof er niks aan de hand is. Er is geen fractie meer, maar dat is blijkbaar zo’n onbelangrijk detail, dat niemand de moeite neemt dat te vermelden. Zal het laatste bericht altijd en eeuwig dat over verplichte hoorcolleges en huiswerk van 19 juni 2008 blijven?

Wie kan het wat schelen, hoor ik je denken. Daar zit wat in. Wie bezoekt immers een site van een club die nergens meer zijn gezicht laat zien? Het ding is gauw genoeg vergeten.
Nee, dan de website van Oras. Je mag verwachten dat die aardig wordt gelezen. De fractie vertegenwoordigt tachtig procent van de kiezers. De fractie heeft geen bezoekersaantallen paraat, maar de ambitie om mee te gaan met de tijd zou op zijn minst in theorie aanwezig moeten zijn. Niets is minder waar. Oké, sinds een oneindig lange zomerstop verschenen er sinds de tweede collegeweek langzaam wat berichtjes op de site, maar dat was het dan ook. 

Waarom gebruikt Oras de site niet om zichzelf beter te promoten met belangrijke meningen, kekke filmpjes, of in ieder geval een hoekje voor debat? Het zou de opkomst bij de verkiezingen wel eens kunnen vergroten. Het antwoord is even ontwapenend als ontmoedigend: “We houden ons met belangrijkere zaken bezig.” Chapeau, daar kan politiek Den Haag en puntje aan zuigen. Niks meningen, niks pr-stunts of proefballonnen. Alleen inhoud.
Is dat wat de internetgeneratie wil? Kun je jonge mensen daarmee wel bereiken? Het zou verrassend zijn, maar erg realistisch is het niet. Kijk naar de sites van de studentencomplexen. Die zijn totaal niet bij de tijd, ze laten de meeste mogelijkheden die internet tegenwoordig biedt links liggen. Maar ze blijken wel in een behoefte te voorzien met hun prikborden en fora. Er wordt flink wat afgeneuzeld, maar als er iets mis is, weet de nestor meteen wat er speelt. Oras zet ook zo’n virtuele studentengemeenschap op poten. Al was het maar omdat de nieuwe concurrent, Het Principe, daar aan werkt.
Natuurlijk, we moeten nog zien of het plannetje van Het Principe werkt – toen deze krant ter perse ging was de nieuwe site nog niet eens online – maar behoeftes kun je creëren met een beetje reclame. Niemand had ooit een Senseo nodig toen die nog niet bestond. Er was immers koffie. Nu kunnen hele volksstammen desondanks niet meer zonder. Dat geldt voor alle innovaties. Dat zouden juist TU-studenten moeten weten.

Saskia Bonger is hoofdredacteur ad interim van deze krant.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.