Science

Leuk bedacht

Het ideeHet Havenbedrijf Rotterdam zat er maar mee in zijn maag. Al die lege containers die het moest opstallen. Ze namen teveel ruimte in beslag.

Zouden opvouwbare containers geen soelaas bieden?

In 2000 had het bedrijf (destijds heette het nog Gemeentelijk Havenbedrijf) een samenwerkingsverband met de TU – met de onderzoeksschool Trail – onder meer gericht op innovaties in de overslagtechniek. Zodoende kwam de vraag terecht bij dr.ir. Rob Konings (TBM). Marktonderzoek van Konings wees uit dat zo’n klapcontainer financieel interessant kon zijn. “Vooral op het land zijn dergelijke containers handig, zo bleek uit het onderzoek”, vertelt Konings. “En dan met name in Duitsland. Daar hopen zich veel containers uit China op.” Collega’s van 3me stortten zich intussen op de techniek, hetgeen leidde tot een patent.

Nu, veertien jaar later, bevaren acht klapcontainers de wereldzeeën. “Thee, autobanden, potgrond; van alles wordt er mee vervoerd, van Azië naar Amerika en Europa”, vertelt TU-alumnus Simon Bosschieter van het Delftse spin off bedrijf Holland Container Innovations.

Verstoffen
Bosschieter en enkele medestudenten startte in 2008 Holland Container Innovations nadat ze het vak turning technology into business hadden gevolgd. Bij dit vak krijgen studenten de opdracht om een business case te ontwikkelen rondom een oud Delfts patent. Het klapcontainerpatent lag al enkele jaren te verstoffen en verliep uiteindelijk zonder dat iemand er iets mee gedaan had. Zonde, vonden de Delftse studenten. Ze brachten enkele aanpassingen aan het concept aan. In 2013 kregen ze de felbegeerde iso-certificering voor hun container.

Beschreef het oorspronkelijke patent nog een vouwsysteem waarbij de lange zijwanden handmatig moesten worden opgevangen, bij het nieuwe systeem wordt gebruikgemaakt van een balanceersysteem dat de krachten opvangt. Daarmee is de container een stuk veiliger geworden.

Testfase
“Enkele reders hebben interesse getoond in de containers en zijn ze nu aan het testen”, vertelt Bosschieter. “Af en toe gaan we naar de haven van Rotterdam om te kijken hoe containers van ons daar op de wal worden gezet. Binnenkort komt er weer een van ons aan uit Zuid-Korea. Op een gegeven moment houden we natuurlijk op met die uitstapjes”, lacht hij.

Bosschieter heeft hoge verwachtingen. “We zijn de enigen die een ISO-gecertificeerde vouwcontainer maakt. Met die certificering lopen we ver vooruit op de concurrentie.”

Wereldwijd zijn er 18 miljoen containers, schat hij. Als zijn bedrijf ook maar een fractie van die markt kan veroveren, dan loopt het binnen. Over twee tot drie jaar verwacht Bosschieter winst te maken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.