Education

Op wie stem jij?

Lijsttrekkers Josephine Dumas (Oras) en Christiaan Meijer (Lijst Bèta) voerden afgelopen week volop campagne voor de studentenraadsverkiezingen van 18 en 19 mei. Wie zijn ze en wat willen ze komend jaar bereiken?

Vertel eens wat over jezelf?

Josephine Dumas: “Ik ben 20 jaar en studeer klinische technologie. Ik zit in de eerste lichting van de studie die de TU samen met Rotterdam en Leiden verzorgt. Iedereen is heel enthousiast, hoewel er nog wel wat foutjes in het curriculum zitten. Zo moet je bijvoorbeeld een kwartier na een Delfts college in Leiden zijn, maar goed… we krijgen wel topdocenten, dus het is een goede studie. Ik zit bij Laga, waar ik vorig jaar wedstrijd heb gestuurd in een acht. Nu coach ik en af en toe roei ik. Verder zit ik in de materiaalcommissie: ik onderhoud de boten.”

Christiaan Meijer: “Ik ben 21, zit in mijn derde jaar technische natuurkunde en doe mee aan het honours program. Ik heb geprobeerd me daarin zoveel mogelijk te verbreden. Zo deed ik een consultancy track, zat ik in journal clubs waarin je wetenschappelijke artikelen bespreekt en volgde ik een course cyber security in Leiden. Mijn minor economie heb ik in Canada gedaan. Heel nice. Ik zit bij het Delftsch Studenten Corps, vooral voor de gezelligheid en de feestjes. In de zomervakantie ben ik druk bezig geweest met helpen bij een startup van YesDelft.”

Waarom koos je juist voor jouw raadsfractie en niet voor de tegenpartij?

Dumas: “Ik doe veel buiten mijn studie, bij Laga en in een commissie bij mijn studievereniging Variscopic. Daarom ben ik het eens met de visie van Oras dat er buiten het onderwijs ook de mogelijkheid moet zijn voor ontwikkeling. De universiteit moet die mogelijkheden bieden aan de student. Dat vind ik erg belangrijk. De drie pijlers van Oras vind ik daarom goed: het onderwijs moet goed zijn, maar ook de faciliteiten. En studenten moeten zich kunnen ontwikkelen.”

Meijer: “Lijst Bèta heeft een langetermijnvisie op het onderwijs en die is dat onderwijs motiverend moet zijn. Studenten moeten niet vanwege externe prikkels snel door hun studie gaan, maar omdat ze een studie leuk en interessant vinden. Dat kan op drie manieren; met een grote autonomie als student en dus weinig verplichtingen, met een duidelijke uitdaging in je studie en een duidelijk doel, zodat je weet waar je het voor doet. Er zijn al andere partijen, zoals een Verenigingsraad, die beter ideeën kunnen opperen over RAS-maanden en ontplooiing naast je studie.”

Als je je komend jaar op één ding mag richten, wat is dan het allerbelangrijkste dat de TU moet regelen?

Dumas: “Nog meer studiewerkplekken. Daar is al veel aan gedaan omdat Pulse wordt gebouwd, maar ik denk ook aan weekendopenstelling van faculteiten. Dat is heel belangrijk om komend jaar aan te werken. Zo kunnen studenten studeren waar en wanneer ze maar willen. Heel flexibel. Bouwkundestudenten bijvoorbeeld kunnen in het weekend niet in de projectruimtes zitten waar ze doordeweeks altijd zitten. Ik denk dat daar wel veel vraag naar is. Zo hoef je in het weekend niet om half acht ‘s ochtends voor de UB te staan om een plekje te hebben.”

Meijer: “Wat nu en volgend jaar zeker speelt is het studievoorschot dat beschikbaar is gesteld aan de TU. Wat wij bij Lijst Bèta oneerlijk vinden is dat de studiefinanciering is afgepakt van de student en daarom wil ik er heel hard voor zorgen dat dit geld teruggaat naar de student in de vorm van betere kwaliteit van het onderwijs. Het geld moet goed worden besteed aan onder andere kleinschaligheid. In Canada heb ik gezien dat ze bij de echte topuniversiteiten veel kleinschalig onderwijs hebben. Dat betekent: meer docenten, collegezalen en studiewerkplekken.”

Op de valreep voor de verkiezingen is er op dinsdagavond 17 mei vanaf 19.30 uur bij Sint Jansbrug aan de Oude Delft 52 een verkiezingsdebat tussen Lijst Bèta en Oras.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.