Bij het Studentenadviesbureau zijn studenten welkom die advies of begeleiding nodig hebben bij vraagstukken die met de studie, het studeren of het student-zijn te maken hebben.
Ouders of partner kunnen natuurlijk ook meekomen.
Je kunt zonder afspraak binnenlopen op het open inloopspreekuur, dagelijks van 9.00-17.00 uur, voor vragen over de randvoorwaarden van je studie, zoals inschrijvingsrechten, militaire dienst, juridische zaken, studiefinanciering en het afstudeerfonds. Ook kun je komen praten over je studiekeuze, over belemmeringen rond je studievoortgang, over persoonlijke problemen, over je voorbereiding op de arbeidsmarkt en over studeren of stage lopen in het buitenland. De studentenpsychologen houden dagelijks open spreekuur van 11.30-12.30 uur. Wanneer je wat meer tijd en een rustigere gespreksomgeving nodig denkt te hebben voor jouw vraag, kun je een afspraak maken bij de receptie. Daarvoor kun je bellen of langskomen. Alles wat je met de medewerkers bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.
Het hart van het Studentenadviesbureau wordt gevormd door het Informatiecentrum, waar je je kunt oriënteren op:
– opleidingen in Nederland:
naast de gidsen van de Universiteiten en HBO-instellingen in Nederland, staan hier ook de papieren patroons van de studierichtingen aan de TU Delft ter inzage, aspirant-studenten kunnen van deze informatie ook gebruik maken.
– postacademische opleidingen in Nederland en MBA-opleidingen in binnen- en buitenland:
brochures en overzichten zijn hiervan aanwezig.
– studeren en stage lopen in het buitenland:
er staan studiegidsen van buitenlandse universiteiten waar de TU Delft uitwisselingsovereenkomsten mee heeft gesloten, er staat achtergrondinformatie over de verschillende landen, er liggen verslagen ter inzage van studenten die een studieperiode in het buitenland hebben doorgebracht, er is informatie beschikbaar over fondsen en beurzen ter financiering van een verblijf in het buitenland, en de secretaris IAESTE-Nederland zetelt binnen het Studentenadviesbureau,
– de arbeidsmarkt:
je kunt informatie vinden over solliciteren, psychologische tests, assessment centers, salarisonderhandelingen, brieven en cv’s opstellen in het Nederlands, Engels en Frans, werken in het buitenland, vacatures op universitair niveau, bedrijven in binnen- en buitenland, het starten van een eigen bedrijf en het aio-schap.
– zaken rond de studie:
zoals dyslexie, studeren met een handicap en studentenemancipatie.
Je kunt in het Informatiecentrum naast vacaturebladen ook de weekbladen van de Nederlandse universiteiten inzien en databasebestanden raadplegen – onder meer op cd-rom – over studiemogelijkheden in Nederland, beroepen, arbeidsmarkt, studiefinanciering, studeren met een handicap, fondsen, beurzen en carrièreplanning. Tevens zijn er enkele video’s beschikbaar met informatie over opleidingen en bedrijven.
Het Intermediair Jaarboek en de Oriëntatiegids zijn hier af tehalen voor studenten die binnen een half jaar afstuderen.
Wekelijks meldt het Studentenadviesbureau in Delta het laatste nieuws over bovengenoemde onderwerpen.
Bij het Studentenadviesbureu zijn uitgebreide mogelijkheden aanwezig om op jouw situatie toegesneden informatie en een goed advies te krijgen. Dat kan je een eind verder kan helpen. Heb je meer ondersteuning nodig, dan is er intensievere begeleiding mogelijk, individueel of in groepsverband.
Arbeidsmarktoriëntatie
Het Studentenadviesbureau biedt een cursus “Persoonlijk loopbaanprofiel” aan voor studenten in de eindfase van hun studie. Deze cursus is bedoeld voor studenten die hun toekomst als ingenieur op een concrete manier gestalte willen geven met als doel het ontwerpen van een Persoonlijk Loopbaanprofiel, specifiek voor jou en voor jouw start op de arbeidsmarkt als ingenieur. Tijdsinvestering: 3 hele dagen.
Beurzen voor Zweden
In het kader van de bilaterale, culturele betrekkingen tussen Nederland en Zweden, stelt de Zweedse overheid voor het academisch jaar 1996-1997 twee beurzen beschikbaar voor studie en/of onderzoek aan een Zweedse universiteit. Kandidaten dienen gevorderd te zijn in de studie dan wel te zijn afgestudeerd. Het betreft twee beurzen van 9 maanden met als aanvangsdatum september 1996. In uitzonderlijke gevallen is één beurs eventueel op te splitsen in 2 beurzen van tenminste 4 maanden. De beurstoelage is 7000 SEK per maand. Wanneer de kandidaten geen Zweeds spreken is een goede kennis van de Engelse taal vereist. Er is geen leeftijdsgrens voor de beurzen. De sluitingsdatum voor aanvragen is 1 maart 1996. Gedetailleerde informatie alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.
CERN Summer Student Program
Aanmelden tot 1 februari 1996. Meer informatie bij het Studentenadviesbureau.
Beurzen voor studie en onderzoek
In het kader van het Cultureel Verdrag tussen Nederland en de hieronder genoemde landen worden de volgende studie/onderzoeksbeurzen beschikbaar gesteld voor (bijna) afgestudeerden:
Australië: 2 beurzen van 12 maanden, sluitingsdatum 1 juni 1996;
– Bulgarije: 30 beursmaanden, sluitingsdatum 1 maart 1996;
– Denemarken: 4 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Finland: 2 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Griekenland: 3 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Ierland: 2 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 maart 1996;
– India: 3 beurzen van 10 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Oostenrijk: in totaal 18 beursmaanden, sluitingsdatum 1februari 1996;
– Turkije: 2 beurzen van 8 maanden, sluitingsdatum 1 juni 1996;
– Zweden: 2 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 maart 1996.
De beurzen vangen in het algemeen op z’n vroegst in september aan eventueel nog later. Kandidaten dienen over de Nederlandse nationaliteit te beschikken. Gedetailleerde informatie over deze beurzen alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.
TU-folder over tempobeurs
Vers van de pers: de nieuwe folder van de TU over de tempobeurs-regeling voor het lopende studiejaar 1995/1996. Met informatie over de tempometer, meerdere inschrijvingen in één studiejaar, tussenpeilingen, studie in het buitenland, afwijkende beslissingen, studie staken, uitschrijven wegens bijzondere omstandigheden, vier- of vijfjarige programma’s, correctiemogelijkheden, temponorm niet behaald door bijzondere omstandigheden, Afstudeerfonds, bestuursbeurs, en bezwaar- en beroepsmogelijkheden. De folder is verkrijgbaar bij de faculteiten (onderwijsadministratie/studie-adviseur) en bij Studentenadviesbureau, Centrale Studentenadministratie, VSSD en SGZ.
Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, open van 9.00-17.00 uur.
WETENSCHAPSWINKEL
De doelstelling van de Wetenschapswinkel is o.a. de op de TU aanwezige kennis toegankelijk te maken voor (georganiseerde) groepen in de samenleving, b.v. bewonersorganisaties of milieugroepen.
Bij de Wetenschapswinkel wordt een deel van de gestelde vragen beantwoord door de medewerkers zelf en een deel i.s.m. medewerkers van vakgroepen aan de TU. Ook is er een wisselend bestand van vragen waarvoor wij de medewerking zoeken van vrijwilligers, hetzij studenten hetzij net afgestudeerden.
Vragen waarvoor wij vrijwilligers zoeken.
Vraag 1288:
Particulier uit Den Haag ondervindt veel hinder (met name uitlaatgassen en verflucht) van een garage onder zijn woning.
Gezocht: scheikundige.
Contactpersoon: Arnold Bergstra, 015-2786325.
Vraag 1289:
De Zuid Hollandse Milieufederatie vraagt de Wetenschapswinkel onderzoek te doen naar de veiligheid van een LNG-aanlanding op het terrein van Kamira.
Gezocht: scheikundig technoloog.
Contactpersoon: Annemarie van de Vusse 015-2783704.
Heb je interesse om aan een van deze vragen te werken, neem dan contact op met de bij de vraag genoemde medewerker of methet secretariaat van de Wetenschapswinkel, onder vermelding van het vraagnummer en/of de contactpersoon.
Publikatie: Het beoordelen van saneringsvarianten; een checklist voor bewoners die een keuze moeten maken uit verschillende saneringsvarianten voor bodemverontreiniging.
Auteurs: Marc Groeneboom en Anita van Pelt (Ned. Gifvrij) en Annemarie van de Vusse (Wetenschapswinkel TU Delft).
Bij Nederland Gifvrij komen regelmatig vragen binnen van bewonersgroepen, die op basis van een uitgebracht saneringsonderzoek, een keuze moeten maken uit verschillende voorliggende saneringsvarianten. Hoe een goed overwogen keuze te maken, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van de bewoners, is dan de vraag.
De auteurs hebben getracht de criteria, op basis waarvan een dergelijke beoordeling kan plaatsvinden, op een rij te zetten. Stap voor stap wordt aangegeven hoe een bewoner zijn of haar uiteindelijke keuze kan maken.
Bij het Studentenadviesbureau zijn studenten welkom die advies of begeleiding nodig hebben bij vraagstukken die met de studie, het studeren of het student-zijn te maken hebben. Ouders of partner kunnen natuurlijk ook meekomen.
Je kunt zonder afspraak binnenlopen op het open inloopspreekuur, dagelijks van 9.00-17.00 uur, voor vragen over de randvoorwaarden van je studie, zoals inschrijvingsrechten, militaire dienst, juridische zaken, studiefinanciering en het afstudeerfonds. Ook kun je komen praten over je studiekeuze, over belemmeringen rond je studievoortgang, over persoonlijke problemen, over je voorbereiding op de arbeidsmarkt en over studeren of stage lopen in het buitenland. De studentenpsychologen houden dagelijks open spreekuur van 11.30-12.30 uur. Wanneer je wat meer tijd en een rustigere gespreksomgeving nodig denkt te hebben voor jouw vraag, kun je een afspraak maken bij de receptie. Daarvoor kun je bellen of langskomen. Alles wat je met de medewerkers bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.
Het hart van het Studentenadviesbureau wordt gevormd door het Informatiecentrum, waar je je kunt oriënteren op:
– opleidingen in Nederland:
naast de gidsen van de Universiteiten en HBO-instellingen in Nederland, staan hier ook de papieren patroons van de studierichtingen aan de TU Delft ter inzage, aspirant-studenten kunnen van deze informatie ook gebruik maken.
– postacademische opleidingen in Nederland en MBA-opleidingen in binnen- en buitenland:
brochures en overzichten zijn hiervan aanwezig.
– studeren en stage lopen in het buitenland:
er staan studiegidsen van buitenlandse universiteiten waar de TU Delft uitwisselingsovereenkomsten mee heeft gesloten, er staat achtergrondinformatie over de verschillende landen, er liggen verslagen ter inzage van studenten die een studieperiode in het buitenland hebben doorgebracht, er is informatie beschikbaar over fondsen en beurzen ter financiering van een verblijf in het buitenland, en de secretaris IAESTE-Nederland zetelt binnen het Studentenadviesbureau,
– de arbeidsmarkt:
je kunt informatie vinden over solliciteren, psychologische tests, assessment centers, salarisonderhandelingen, brieven en cv’s opstellen in het Nederlands, Engels en Frans, werken in het buitenland, vacatures op universitair niveau, bedrijven in binnen- en buitenland, het starten van een eigen bedrijf en het aio-schap.
– zaken rond de studie:
zoals dyslexie, studeren met een handicap en studentenemancipatie.
Je kunt in het Informatiecentrum naast vacaturebladen ook de weekbladen van de Nederlandse universiteiten inzien en databasebestanden raadplegen – onder meer op cd-rom – over studiemogelijkheden in Nederland, beroepen, arbeidsmarkt, studiefinanciering, studeren met een handicap, fondsen, beurzen en carrièreplanning. Tevens zijn er enkele video’s beschikbaar met informatie over opleidingen en bedrijven.
Het Intermediair Jaarboek en de Oriëntatiegids zijn hier af tehalen voor studenten die binnen een half jaar afstuderen.
Wekelijks meldt het Studentenadviesbureau in Delta het laatste nieuws over bovengenoemde onderwerpen.
Bij het Studentenadviesbureu zijn uitgebreide mogelijkheden aanwezig om op jouw situatie toegesneden informatie en een goed advies te krijgen. Dat kan je een eind verder kan helpen. Heb je meer ondersteuning nodig, dan is er intensievere begeleiding mogelijk, individueel of in groepsverband.
Arbeidsmarktoriëntatie
Het Studentenadviesbureau biedt een cursus “Persoonlijk loopbaanprofiel” aan voor studenten in de eindfase van hun studie. Deze cursus is bedoeld voor studenten die hun toekomst als ingenieur op een concrete manier gestalte willen geven met als doel het ontwerpen van een Persoonlijk Loopbaanprofiel, specifiek voor jou en voor jouw start op de arbeidsmarkt als ingenieur. Tijdsinvestering: 3 hele dagen.
Beurzen voor Zweden
In het kader van de bilaterale, culturele betrekkingen tussen Nederland en Zweden, stelt de Zweedse overheid voor het academisch jaar 1996-1997 twee beurzen beschikbaar voor studie en/of onderzoek aan een Zweedse universiteit. Kandidaten dienen gevorderd te zijn in de studie dan wel te zijn afgestudeerd. Het betreft twee beurzen van 9 maanden met als aanvangsdatum september 1996. In uitzonderlijke gevallen is één beurs eventueel op te splitsen in 2 beurzen van tenminste 4 maanden. De beurstoelage is 7000 SEK per maand. Wanneer de kandidaten geen Zweeds spreken is een goede kennis van de Engelse taal vereist. Er is geen leeftijdsgrens voor de beurzen. De sluitingsdatum voor aanvragen is 1 maart 1996. Gedetailleerde informatie alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.
CERN Summer Student Program
Aanmelden tot 1 februari 1996. Meer informatie bij het Studentenadviesbureau.
Beurzen voor studie en onderzoek
In het kader van het Cultureel Verdrag tussen Nederland en de hieronder genoemde landen worden de volgende studie/onderzoeksbeurzen beschikbaar gesteld voor (bijna) afgestudeerden:
Australië: 2 beurzen van 12 maanden, sluitingsdatum 1 juni 1996;
– Bulgarije: 30 beursmaanden, sluitingsdatum 1 maart 1996;
– Denemarken: 4 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Finland: 2 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Griekenland: 3 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Ierland: 2 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 maart 1996;
– India: 3 beurzen van 10 maanden, sluitingsdatum 1 februari 1996;
– Oostenrijk: in totaal 18 beursmaanden, sluitingsdatum 1februari 1996;
– Turkije: 2 beurzen van 8 maanden, sluitingsdatum 1 juni 1996;
– Zweden: 2 beurzen van 9 maanden, sluitingsdatum 1 maart 1996.
De beurzen vangen in het algemeen op z’n vroegst in september aan eventueel nog later. Kandidaten dienen over de Nederlandse nationaliteit te beschikken. Gedetailleerde informatie over deze beurzen alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.
TU-folder over tempobeurs
Vers van de pers: de nieuwe folder van de TU over de tempobeurs-regeling voor het lopende studiejaar 1995/1996. Met informatie over de tempometer, meerdere inschrijvingen in één studiejaar, tussenpeilingen, studie in het buitenland, afwijkende beslissingen, studie staken, uitschrijven wegens bijzondere omstandigheden, vier- of vijfjarige programma’s, correctiemogelijkheden, temponorm niet behaald door bijzondere omstandigheden, Afstudeerfonds, bestuursbeurs, en bezwaar- en beroepsmogelijkheden. De folder is verkrijgbaar bij de faculteiten (onderwijsadministratie/studie-adviseur) en bij Studentenadviesbureau, Centrale Studentenadministratie, VSSD en SGZ.
Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, open van 9.00-17.00 uur.
WETENSCHAPSWINKEL
De doelstelling van de Wetenschapswinkel is o.a. de op de TU aanwezige kennis toegankelijk te maken voor (georganiseerde) groepen in de samenleving, b.v. bewonersorganisaties of milieugroepen.
Bij de Wetenschapswinkel wordt een deel van de gestelde vragen beantwoord door de medewerkers zelf en een deel i.s.m. medewerkers van vakgroepen aan de TU. Ook is er een wisselend bestand van vragen waarvoor wij de medewerking zoeken van vrijwilligers, hetzij studenten hetzij net afgestudeerden.
Vragen waarvoor wij vrijwilligers zoeken.
Vraag 1288:
Particulier uit Den Haag ondervindt veel hinder (met name uitlaatgassen en verflucht) van een garage onder zijn woning.
Gezocht: scheikundige.
Contactpersoon: Arnold Bergstra, 015-2786325.
Vraag 1289:
De Zuid Hollandse Milieufederatie vraagt de Wetenschapswinkel onderzoek te doen naar de veiligheid van een LNG-aanlanding op het terrein van Kamira.
Gezocht: scheikundig technoloog.
Contactpersoon: Annemarie van de Vusse 015-2783704.
Heb je interesse om aan een van deze vragen te werken, neem dan contact op met de bij de vraag genoemde medewerker of methet secretariaat van de Wetenschapswinkel, onder vermelding van het vraagnummer en/of de contactpersoon.
Publikatie: Het beoordelen van saneringsvarianten; een checklist voor bewoners die een keuze moeten maken uit verschillende saneringsvarianten voor bodemverontreiniging.
Auteurs: Marc Groeneboom en Anita van Pelt (Ned. Gifvrij) en Annemarie van de Vusse (Wetenschapswinkel TU Delft).
Bij Nederland Gifvrij komen regelmatig vragen binnen van bewonersgroepen, die op basis van een uitgebracht saneringsonderzoek, een keuze moeten maken uit verschillende voorliggende saneringsvarianten. Hoe een goed overwogen keuze te maken, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van de bewoners, is dan de vraag.
De auteurs hebben getracht de criteria, op basis waarvan een dergelijke beoordeling kan plaatsvinden, op een rij te zetten. Stap voor stap wordt aangegeven hoe een bewoner zijn of haar uiteindelijke keuze kan maken.

Comments are closed.