Opinion

Youp

Blijkens zijn interview in Delta, liet cultural professor Youp van ’t Hek zich tot tweemaal toe aanzoeken. De eerste keer ‘geen tijd’, de tweede keer kon gelukkig het professoraat ‘er bij’.

Hoogstpersoonlijk helpt de ‘rector’ met selectie van studenten. Zo betaamt het een universiteit in de omgang met een cabaretier!

Zijn algehele onbekendheid met techniek wordt volmondig erkend, en krachtig bevestigd door een fantasieloze keuze van favoriete uitvindingen: paperclip, wiel en computer.

Bij wijze van onderwijs mogen studenten zomaar wat bedenken; of het technisch haalbaar zou zijn, is aan hen. Maar vrij bedenken is nou net bij de TU dagelijkse kost. Onderwijs wordt het, doordat de technische haalbaarheid en uitvoering worden aangeleerd.

De cabaretier laat zijn overbekende levenswijsheid ratelen: iedereen is burgerlijk, niemand interessant. Doe waar je zin in hebt, laat ouders je niks opleggen, schoffeer je schoonfamilie. ‘Mijn ouders hebben mij nooit iets opgelegd.’ Ja, en zo krijg je dan dat een jongeman, die best beter kon, negen jaar op de mavo bleef hangen.

Zijn bijdrage aan de cultuur ziet hij in een toename van vroegtijdig gepensioneerden. Dat de pensioenen intussen ernstig onder druk staan, heeft de hoogleraar niet opgevangen.

Zijn commentaar op wantoestanden bij het decanaat van 3mE: ‘Het is goed als het af en toe aan de kaak wordt gesteld met een goed voorbeeld.’ Inderdaad; zo ver reikt de opgave van de cabaretier: op zijn tijd een cynisch grapje, met welgekozen voorbeeld.

Eens cabaretier, altijd cabaretier; had men maar nooit meer in hem gezien dan dat.


Charel B. Krol Dobrov,

juridisch raadsman.

Dat heeft rector Karel Luyben bekendgemaakt. Behalve schrijvers kunnen nu ook beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers en fotografen worden uitgenodigd.
Als reden voor het uitbreiden van de formule zegt Luyben dat die ‘weer eens een andere dimensie en nieuwe mogelijkheden’ biedt. Er is volgens hem geen sprake van dat schrijvers voorlopig niet meer in aanmerking komen. De invulling van het cp@tud houdt ‘in eerste instantie’ de vertrouwde opzet van het gastschrijverschap. Er is nog niet bekend wat er de komende jaren gaat veranderen.

Fotograaf Vincent Mentzel wordt de eerste cp@tud. De keuze viel op hem omdat hij ‘gewoon een goede naam’ heeft. Mentzel (1945) is al ruim veertig jaar actief als fotojournalist. Tot vorig jaar was hij fotograaf van NRC Handelsblad, maar zijn werk verscheen ook in buitenlandse kranten en tijdschriften. Afgelopen weekeinde werd in de Kunsthal in Rotterdam een tentoonstelling van hem geopend met de titel ‘Het oog van Nederland’.
Mentzel heeft voor zijn cp@tud gekozen voor het thema ‘De menselijke maat’. Met behulp van fotografie wil hij met studenten onderzoeken hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte waarin hij leeft. Hij gaat de studenten begeleiden bij het maken van hun eigen reportages over hoe zij hun omgeving en hun plaats daarin zien.

Mentzel start zijn culturele professorschap op 23 september met een openbare lezing van Mentzel onder de titel de ‘Cultural Promotion’. In de periode erna zijn er zeven besloten bijeenkomsten voor studenten aan de TU Delft. Op 25 november sluit Mentzel zijn cp@tud af met een openbare slotrede. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.